main_arsenicNa upravo završenoj konferenciji za novinare NASA-e objeni su rezultati izuzetno važnog otkrića iz oblasti astrobiologije. Možda razočaravajuće za one koji su očekivali "male zelene" otkriće nije došlo iz svemira već sa Zemlje. Bez obzira na to što je ovaj, do sada sada nepoznati, mikrorganizam pronađen u jezeru Mono, u Kaliforniji reč je o potpuno novoj, do sada možda i nezamislivoj, formi života. Ovo otkriće upravo je proširilo definiciju života!

Dr. Felisa Wolfe-Simon (U.S. Geological Survey) otkrila je nov mikroorganizam, nazvan GFAJ-1, koji ima osobine koje su do sada postojale samo u SF filmovima, živi i razmnožava se koristeći otrovni element - arsen. U ćelijama ovog organizma atomi aresenika zamenjuju fosfor

phosphorus

Ugljenik, vodonik, azot, kiseonik, fosfor i sumpor su šest osnovnih elemenata koji izgrađuju sav, do sada, poznati živi svet na planeti. Fosfor se nalazi u sastavu DNA i RNA, jedinjenja odgovornih za postojanje svega živog, i igra važnu ulogu u prenosu energije u svim ćelijama. Nasuprot njima arsen, koji je u hemijskom smislu, sličan fosmoru je element koji je otrovan za većinu živih bića jer (zbog te sličnosti) remeti metabolizam ćelije.

Do sada su bili poznati organizmi koji mogu da dišu arsen, ali ono što GFAJ-1 je nešto potpuno drugačije pošto je arsen sastavni deo ćelija ovog mikroorganizma. U labaratoriji naučnici su čuvali mikrob GFAJ-1 u sredini u kojoj je bilo izuzetmo malo fosfora ali je bila bogata arsenom. Čak i kada su iz mikroorganizma izvučeni atomi fosfora i zamenjeni arsenom ovi mikroorganizmi su nastavili normalno da žive.

Jezero Mono u kaliforniji izabrano je zbog karakterističnog hemijskog sastava, visoke slanosti, visoke alkalnosti, i velikog prisustva arsena. Ovaj hemijski sastavv rezultat toga što je jezero u izolaciji od izvora vode tokom poslednjih 50 godina.

Ovo otkriće je najverovatnije jedno od najvažnijih otkrića u poslednje vreme, siguno će promeniti udžbenike iz biologije a imaće i veliki uticaj na potragu za životom u svemiru, daleko od naše planete. Rezultati istraživanja sigurno će uticati na mnoga druga istraživanja u oblasti evolucije Zemlje, organske hemije, biohemijskih procesa itd. Ovo su tek prvi rezultati i biće ovde još mnogo posla za tim koji je došao do ovog organizma, ali i za mnoge druge naučnike.

Više informacija možete pronaći na sajtu NASA-e i u poslednjem nedeljnom izdanju časopisa Science Express.

Pre ove konferencije mnogi su očekivali vesti o vanzemalcima negde u Sunčevom sistemu, ili još dalje u svemiru, njih je ovo otkriće sigurno razočaralo, ali ono je izgleda pokazalo da su "vanzemljci" tu među nama :)

Snimak izjave sa NASA TV

Milan Milošević
Author: Milan MiloševićWebsite: http://www.svetnauke.org

Urednik i osnivač sajta Svet nauke. Doktorirao teorijsku fiziku i radi kao docent na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Najviše ga interesuje astrofizika, kosmologija i inflacija, a najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima. Dugogodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka na Internetu, i šire.

Neki tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...