Meni se čini da predstojeći smak sveta jedino astronomi shvataju ozbiljno. Dobro, i novinari, samo oni baš i ne znaju tačno o čemu se tu radi, a ni da li će smaka biti ili neće. Svi ostali se ponašaju kao da ih se taj važan događaj uopšte ne tiče. Takav ja imam utisak. Mislim, ne vidim da ljudi trče ulicom i vrište. Naprotiv, mnogi posle ručka malo prilegnu i dremnu da bi uveče na miru i odmorni mogli da gledaju Sulejmana. A i oni koji veruje da će smaka biti veruju to nekako neozbiljno i bez entuzijazma.

- Da, da, - reče mi jedna komšinica u prošli utorak – svašta nam se dešava u životu. Prvo nas bombardovali, pa onda došla ova ekonomska kriza, pa izbori, a sad će i taj smak sveta. Još nam samo fali da isključe grejanje pa smo propali.

Astronomi su mnogo ozbiljniji kad se o smaku sveta radi. I novinari, naravno. Organizuju dočeke smaka. Jedna TV, mislim da je AXN, danima najavljuje prenos smaka, direktno. Uživo.

Što se smaka sveta tiče ima dve vrste astronoma. Jedni su oni koji ne razumeju šta ih pitate. Kakav smak? Zašto? Pisalo u novinama? Ma hajte molim vas, pustite me da radim.

Drugi su oni za koje smak sveta predstavlja odličnu priliku da se obrate javnosti i saopšte im da će, što se neba tiče, smaka sveta svakako biti, samo ne 21. decembra ove godne, nego kasnije, tamo negde za oko dve milijarde godina. Tačan datum ne znaju.

Takva informacija novinare samo razočara. Njima treba nešto što će se desiti sutra, do Nove godine najkasnije. Bre! A ne za dve milijarde godina. Zato će oni pisati kao da će smaka ipak možda biti, a možda i neće i tako će nas držati u neizvesnoti sve do 21. decembra, kad ćemo i sami da vidimo. E eto samo ako novinari ne izazovu paniku narednih dana.

nastaviće se...

smak.

 


Kada će smak sveta?

Razni tipovi smaka sveta i kada će se koji dogoditi


Šta će biti sa nama 2012?

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...