Dobro priznajemo, naslov je malo preradikalan ali pogađa u srž problema koji se odaziva na temu; ljudske naseobine u svemiru. Da bi čovjek mogao opstati u okolišu moraju biti zadovoljeni sljedeći paremetri; zrak, voda, hrana, nastavno se nadograđuje društvo i tehnika a opstojnost vrste osiguravaju sexualni odnosi (razmnožavanje).

mars drvece
mars plantaze

Primjerice na ISSu astronauti su u cijelosti ovisni o dopremi potrepština sa Zemlje. Postoji reciklaža zraka i vode no ne postoji njihov „izvor“. Kada čovjek zaista krene velikim svemirskim brodovima „vršljati“ po Sunčevom sustavu morati će osigurati „izvore“ zraka, vode i hrane. Tek tada dolazi na red tehnika, društvo a potom i daljnji napori prema održanju vrste stvaranjem novih jedinki. Zadnjih godina često smo na ekranima i tiskovinama čitali o raznim idejama i projektima koji imaju za cilj formiranje ljudskih naseobina na drugim nebeskim tijelima. Mjesec i Mars tu prednjače iz razloga što su uvjeti na njima najlakši u smislu prirodnih i tehnoloških izazova. Ipak, sve dok u planovima o permanentno nastanjenim bazama na Mjesecu i Marsu u prvom planu nebudete vidjeli staklenike u kojima se uzgaja tamošnja izvorna hrana iznikla iz tamošnjeg tla i postrojenja koja iz okružja izvlače tekuću vodu znajte da nije riječ o ozbiljnim stvarima.

Ljudske naseobine čak i na Mjesecu potpuno ovisne o sirovinama koje se moraju dopremati s Zemlje možda i jesu tehnološki zanimljive i realne ali čovjek će tamo biti samo uljez ili u najboljoj varijanti gost na određeno vrijeme. Uz sav napredak znanosti i tehnike, tek kada budemo sposobni osigurati izvore zraka, vode i hrane na Mjesecu, Marsu ili u svemirskim brodovima – tek tada ćemo moći reći kako čovječanstvo kreće u veliku međuplanetarnu odiseju. Milijarde i milijarde dolara, eura, rubalja utrošili smo u tehničke tvorevine. Danas su one na zavidnom stupnju tehnološkog razvoja. Ipak, tek će prva vlat trave i prva kapljica vode iznikla i/ili dobijena od Mjesečeva ili Marsova tla biti će Znak. Znak da smo sposobni krenuti u svemir.

Zato, uživajte u tehnološkim opisima i ilustracijama ljudskih naseobina ali znajte sve dok vam na naslovnici takvih projekata ne bude kap vode, vlat trave i molekula kisika od cijele priče nema previše nade. Parafrazirano, u ovim trenutcima još smo uvijek djeca koja se igraju mobitelima a bez da znaju kako i čime zalemiti čak i najjednostavniji oscilatorski radio prijemnik.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...