Ovako je bilo pre 2 godine...trend se nastavlja...

ekologija

U 8 meseci ćovečanstvo je potrošilo godišnji budžet planete Zemlje.

Godišnji budžet planete Zemlje je 2013. probijen 20. avgusta. To je datum kada je čovečanstvo iscrpilo godišnji prirodni budžet. Mi smo u minusu. Do kraja godine ostaćemo u ekološkom deficitu resursa a gomilaćemo zalihe ugljen-dioksida u atmosferi.

Kao na izvodu iz banke koji prati prihode i rashode, Global Footprint Netvork meri potražnju čovečanstva, prirodne resurse i ekološke usluge. Podaci otrežnjuju. GFN procenjuje da u otprilike osam meseci zahtevamo više obnovljivih resursa i stvaramo više C02 nego što planeta može da obezbedi i apsorbuje za celu godinu.

Dan probijanja budžeta, 21. oktobar 1993. je datum do kog smo potrošili resurse za datu godinu ili kada je planeta premašila svoje sposobnosti. 2003. se to dogodilo 22. septembra. Obzirom na aktuelne trendove u potrošnju ovaj dan svake godine stigne nekoliko dana ranije.

Dan probijanja budžeta Zemlje je godišnji marker kada počnemo da živimo iznad naših mogućnosti u datoj godini. To je procena, nije tačan datum. Nije moguće utvrditi sa 100 odsto tačnosti dan kada smo probili naš ekološki budžet.
Kroz veći deo istorije, čovečanstvo je koristilo prirodne resurse za izgradnju gradova i puteva, da obezbedi hranu i stvara proizvode, da apsorbuje ugljen-dioksid po stopi koja je bila u okviru budžeta Zemlje. Sredinom 1970-ih, prešli smo granicu izdržljivosti, potrebe ljudi su počele da nadmašuju ono što planeta može da reprodukuje.

Čovečanstvo jednostavno koristi planetu više nego što ona može da pruži. Činjenica da koristimo, ili trošimo, naš prirodni kapital brže nego što možemo da ga pokrijemo je slična troškovima koji stalno premašuju prihode. Troškovi našeg ekološkog prekoračenja postaju jasniji iz dana u dan. Klimatske promene kao rezultat efekta staklene bašte koji se stvara brže nego što šume i okeani mogu da ga apsorbuju, deforestizacija, nestajanje životinjskih i biljnih vrsta, kolaps ribarstva, nestašica hrane, više cene roba i građanski nemiri su samo nek neki pokazatelji. Ekološke i ekonomske krize koje prolazimo su simptomi kroz koje se nazire katastrofa.

Za zadovoljenje zahteva za obnovljivim ekološkiim resursima i uslugama koje sada imamo treba nam više od 1,5 Zemlje. Pre sredine veka trebaće nam resursi dve planete.

http://www.footprintnetwork.org/…/GFN/…/earth_overshoot_day/

 

SVE JE FIZIKA (FB Public Group)
Miša Bracić
MBracic

 


Indijsko čudo još traje



Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...