Da li je prvo masovno izumiranje na Zemlji uzrokovao katastrofalni udar meteora ili erupcija supervulkana? Ni jedno ni drugo - tvrdi nova studija objavljena u naučnom časopisu "Proceedings of the Royal Society".

izumiranje

Paleontolozi koji su radili ovu istraživanje tvrde kako je za prvo masovno izumiranje u istoriji Zemlje odgovoran dolazak nove vrste.

Pre 579 miliona godina na zemlji su živeli tzv. ediakarani - vrsta cevastog oblika bez ikakvog oklopa ili kičme što ih je učinilo ranjivima i bespomoćnima u slučaju pojave neke druge vrste.

A ta druga vrsta koja je doslovno pojela ili pregazila zapravo su bili 'ekološki inženjeri' koji su menjali okolinu tako da je ediakaranima bilo teško da se prilagode novonastalim uslovima.

Ta nova vrsta na koncu je uzrokovala izumiranje još mnogih drugih vrsta.

Do tog zaključka autori studije došli su posmatranjem novootkrivenih fosila iz Namibije, a koji datiraju od pre 545 miliona godina, 1-2 miliona godina pre izumiranja ediakarana.

Vrsta koja je istrebila ediakarane je imala veliku prednost pred njima jer se, za razliku od njih, mogla kretati.

'Postoji snažna analogija između Zemljinog prvog masovnog izumiranja i ovoga što se događa danas. Izumiranje ediakarana pokazuje da evolucija novih oblika ponašanja iz temelja menja celu planetu, a mi smo najjači 'inženjeri ekosistema' koji su ikada postojali', rekao je dr. Sajmon Daroh sa vašingtonskog Smitsonian instituta.

Izvor: Dnevnik četvrtak, 10.09.2015. | 16:57


10 najvećih izumiranja živog sveta

Izumiranja na Zemlji diktira galaksija

Author: B92