Danas je međunarodni dan žena. U našem društvu razlike između muškaraca i žena gotovo su u cijelosti izbrisane, no ne tako davno biti Žena značilo je biti manje vrijedan član društva.

marina dan zena 2018

Gledamo li dalje kroz povijest žene su se znale pojavljivati u (pre)važnim ulogama vladarica, kraljica, princeza, božica.. Ipak, žena u svakodnevnom životu bila je potlačena. Stvari je preokrenula Clara Zetkin na međunarodnoj konferenciji za prava žena održanoj 1910. u Kopenhagenu. Njezin prijedlog da se diljem svijeta osmog marta obilježava kao Dan žena prihvaćen je. Već naredne godine (1911.) osmog marta krenuo je diljem svijeta promovirati ravnopravnost spolova i otvorio put emancipaciji žene u društvu.

Svaki je dan dan žena i muškaraca, djece i mladih, starih i bolesnih, Svakog dana zaslužujemo da budemo jednaki sa svim drugim ljudima na planeti bez obzira koje smo boje kože, pripadamo li znanstvenom  odnosno religijskom shvaćanju svijeta ili pak prema tome kako izgledamo kad sa sebe skinemo odjeću.

Postoje razlike između spolova, neospormo je to, no te razlike čine nas kompletnijim i istopravnim, istovažnim osobama. U budućnosti će se razlike između spolova još više smanjivati a osmi mart postati će podsjetnik na vrijeme kada to nije bilo tako. Na dugo vrijeme tijekom povijesti kojime se muškarci ne mogu ponositi. Stoga, ne budimo lijeni, obilježimo zajedno sa našim kćerkama, majkama, djevojkama, ženama, kolegicama današnji dan – Dan žena.


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 9 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 10 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 15 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 21 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...