VelikiprasakProšlog meseca sam dobio knjigu Veliki prasak (Bing Bang), by Sajmon Sing. Prelistao sam je, počitao prvu rečenicu, zatim drugu. Na petoj strani sam shvatio da je knjiga sjajna, a na devetnaestoj da je više nego sjajna.

Dakle, ta knjiga spada u red pet ili šest najboljih knjiga popularne nauke koje sam ikad čitao. Ona detaljno opisuje razvoj ideje o nastanku i evoluciji univerzuma. Polazi od prastarih mitova drevnih naroda, pa preko strogrčkih i helenskih filozofa, dolazi do Kopernika, Galileja, Keplera, pa Njutna, Ajnštajna, Fridmana, Gamova, Hojla, Habla, Penzijansa, Vilsona, i mnogih drugih, da bi konačno stigla do COBE satelita i njegovog ključnog merenja pozadinskog zračenja. A i o tom merenju knjiga nam govori dugu i napetu priču, punu neizvesnosti, očekivanja, nadanja, razočarenja i dramatičnih obrta sve do njenog konačnog, veličanstvenog uspeha. U knjizi ćete naučiti kako se vodonik pretvara u helijum i zašto. I kako nastaje kiseonik i zašto su neki atomi nestabilni i šta je to crveni pomak, a šta Doplerov efekat.

Ako već poznajete teoriju Velikog praska knjiga će vam biti još dragocenija jer ćete uživati u otkrivanju poznatih detalja iz ove veličanstvene teorije, a sigurno ona će vam pružiti i obilje novih podatka, podataka koje ste možda zaboravili ili im svojevremeno niste poklonili dužnu pažnju. U knjizi ćete otkriti čitav niz neobičnih, zanimljivih, pa i dramatičnih, čak tragičnih, ali ponekad i komičnih sudbina brojnih velikana nauke. Na momente knjiga ima formu dobrog detektivskog romana.

Ako vidite ovu knjigu u knjižari ne propustite priliku da je kupite.

Sajmon Sing (Simon Singh, 1964) je britanski pisac popularne nauke. Odbranio je doktorat iz fizike čestica, radio je jedni vreme u Cernu.

***

DODATAK: Naš čitalac M. Krstić nam je poslao link preko koga možete da kupite ovu knjigu.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...