Posle uključivanja u program naše emisije za popularizaciju nauke: Zorana Tomića, Saše Zorkića i Milana Miloševića došao je red da u studiju Radio Pančeva,  dočekamo prve goste. 12 septembra ugostićemo: Natašu Stanić i Dragana Radmilovića.

Nataša  je zaposlena u AD "Ruđer Bošković" i predavač je u planetarijumu, gde se bavi kosmičkim opismenjavanjem najmlađih generacija. Dragan Radmilović je osoba sa lepom i odgovornom funkcijom, Dragan je predsednik,  Saveza astronomskih amaterskih društava Srbije.

Natasa-Stanic
Natašina slika iz 2007 sa konferencije u Atini,CAP (Communicating Astronomy with the Public) Conference, Atina, Greece 2007.

Dragan Radmilović će nam objasniti koje akcije sprema kao predsednik SAAS za septembar i oktobar. Pitaćemo ga obavezno i koja su astronomska udruženja i pojedinci najaktivniji u državi.

Nataša će se nam objasniti svoje aktivnosti na polju popularizacije astronomije. Mislim da će mnogima biti interesantan njen rad na pisanju projekta za mobilni planetarijum. Tada smo od Uneska dobili na poklon opremu vrednu 24 000 dolara.

Ovo su neke teme o kojima ćemo razgovarati:

- Programi Astronomskog drustva "Rudjer Boskovic" iz Beograda,
- Posete Planetarijumu i Narodnoj opservatoriji na Kalemegdanu,
- Besplatni kursevi astronomije za pocetnike od 22 lekcije (dva ciklusa godisnje)
- Saradnja sa školama širom Srbiji,
- Pisanje i realizacija projekata: ideja, ciljna grupa, ciljevi, detaljan finansijski plan i tempo realizacije, finansijeri..... 
- Primeri uspesno realizovanih projekata: "Astrointernet biblioteka" na Narodnoj opservatoriji, "Prvi mobilni planetarijum za Srbiju", 
- "100 galileoskopa za Srbiju", itd, itd... 

Drugi deo emisije je vezan za neke astronomske teme:

1. Bliski prolaz 2 asteroida u jednom danu, 8. septembra! Da li ce se neki asteroid sudariti sa Zemljom i kada?
2. O nastanku svemira 
3. Pluton i problem patuljastih planeta
4. Kako se radjaju i kako umiru zvezde? 

Očekujemo vaša pitanja i sugestije koje možete poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Priključite se našoj grupi na FB Radio Emisija Globus http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=140392289335640

Radio Pančevo se jednostavno sluša, http://www.rtvpancevo.rs/Radio/onLine-radio/uzivo-radio-panevo.html

Dragan-1 Dragan upravlja najnovijem modelom pokretne opservatorije,koji je dobio Savez astronoma amatera Srbije. Ovo vozilo je skupo i jedino Dragan ima sertifikat da ga koristi. Slika je načinjena u Zološkom vrtu  Palić, kada je SAAS imao uspešnu izložbu astrofotografija.

Emisija Globus na talasima Radio Pančeva

Author: Momčilo Mrčković