Umesto komentara

Urednik  „Astronomije" objavio je na sajtu vest o gasenju casopisa. Na svoj nacin , bez optuzivanja bilo koga, nabrajanja razloga i okolnosti koji su odlucili sudbinu jednog vanserijskog glasila .

Da li uopste treba pomenuti vazece kanone koji vladaju u hladnoj logici trzista i vremena u kome zivimo ? Suvisno, time se pravdaju mnogi , prikrivajuci tako i svoje greske i propuste. Navikli smo da slusamo zalopojke I farisejsko ponasanje onih od kojih zavise neprofitabilne publikacije koje se , skoro po pravilu izdignu iznad nivoa konfekcijske produkcije. Vredi li nabrajati republicke I pokrajinske institucije za nauku I kulturu koji su u najvecoj meri doprineli da "Astronomije" nema vise na kioscima? Vredi li pominjati hronicnu nezaiteresovanost za nauku uopste? U takvom kontekstu stvari , nema mnogo mesta za "Astronomiju" I njoj slicne casopise.

Cinjenica da na izdavackom trzistu mnogo bolje prolaze publikacije koje koketiraju sa paranaucnim disciplinama dovoljno govori o zainteresovanosti prosecnog citaoca za NLO I pripadajuce vanzemaljce u njima , razna tajnovita podrucja tipa Area 51, kristalne lobanje, trece oko koje sve vidi ( cak I to da ljudska noga nije krocila na Mesec ) I slicno. Drzeci se davno oprobane formule "senzacija po svaku cenu"  takvi casopisi I dalje ce opstajati na trzistu I imati mnogoljudnu armiju poklonika. Iskljucivo za jednokratnu upotrebu.

Takav usud " Astronomija" je svesno izbegavala I uz pomenute faktore dostojanstveno ( zasada) se povukla. Nije jedina , slicnu sudbinu su doziveli  "Kosmoplov" I "Galaksija" , u vremenima kada smo bili mnogo blize nauci nego danas.

Pretproslog vikenda,tek sto se spustio sumrak , zvono na kapiji I ocekivani dolazak poznanika.: Sasa I njegov neizbezni bicikl :

-       Izvini , kasnim ali sam imao toliko posla - cekam me da jos ubacim nesto za AM .

Sedamo za sto u trpezariji na kome je vec ohladjeno StellaArtoa. Usput pricamo o novostima koje su se desile izmedju dva nasa susreta : o projektu pikosatelita , kasnjenju radova na Stratosondi, predavanjima na Planetarijumu...

-       E, jel' znas da "Astronomija" nece vise izlaziti!  -  Onako , bez ikakvog melodramskog prizvuka, kao i uvek kada je govorio o vaznim stvarima.

-       I nema potrebe da pravis takvo lice, to se ticalo svakog novog broja u poslednjih godinu dana, znas I sam -  dodao je, sipajuci pice .

-       ....!?  -

-       Za svaki slucaj , zavrsio sam dobru polovinu materijala za 38. broj. Ali , sada je to definitivno. Ne vredi , jednom obecaju novac izdavacu pa zaborave ... -   misleci na gore navedene republicke i pokrajinske institucije zaduzene da pomognu popularizaciju nauke, izmedju ostalog.

-       Zar nismo pricali o « Astronomskom almanahu » koji bi izlazio dva puta godisnje ? Ako vec casopis nije ekonomski opravdan , bar Almanah...-  hvatam se za slabasnu slamku spasa.

-       A onda o Letenci da se pise sa nekoliko meseci zakasnjenja ?!  Kao i o nekom naucnom otkricu u medjuvremenu ! Gubi se na aktuelnosti ... -  primecuje , listajuci stari « Astronomy » koji se zatekao na stolu.

Te veceri smo ostali do kasno , razgovarajuci o svemu i svacemu . A o « Astronomiji » ni reci vise. Jer to tako zna da boli . Posebno coveka cije ime znaci isto sto i Astronomski magazin , Letenka, Astronomija i mnogo jos toga ...

Duboko sam ubedjen da sve to je samo posledica opsteg previranja u nasem drustvu, u momentu od koga puno toga zavisi kako cemo ici dalje. Isto to vazi i za nauku . Treba da budemo optimisti i u blizoj buducnosti, kada se budu stekli uslovi , druzimo se sa jednom  NOVOM  ASTRONOMIJOM. To bi bilo bas lepo ime !

Slavko Stojanov

Author: Slavko Stojanov

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...