U organizaciji AD „Milutin Milanković” Zrenjanin, OŠ „1 Oktobar” Botoš, Aktivа nastavnika fizike- Zrenjanin, Zrenjaninskе grupе NPN, MZ Botoš, Bioenerganе „Bioelektra” Botoš  u subotu, 17. marta 2018. se održava Mali Mesijeov maraton, Botoš 2018.

m20 trifid

Šarl Mesije (1730 – 1817) je bio francuski astronom koji je u 18. veku napravio prvi astronomski katalog stajaćih nebeskih magličastih tela. Kasnije, sa razvojem jačih teleskopa pokazaće se da su to galaksije, magline i zvezdana jata. Tragajući za kometama Mesije 1758. u sazvežđu Bika otkriva kometoliku mrlju, koja se, kako je zatim utvrđeno, nije kretala. Danas znamo da je to Krab maglina, nastala nakon eksplozije supernove 1054.g. Ovo otkriće Mesijea pokreće da sačini katalog kometolikih objekata.

Katalog je štampan više puta a konačno izdanje kataloga je izašlo 1784. g. Tada je u njegovom katalogu bilo ukupno 104 objekta. Ubrzo po izdavanju kataloga Mesije dodaje još neke objekte. Mesijeov katalog sadrži ukupno: 26 otvorenih zvezdanih jata, 29 zatvorenih zvezdanih jata, 40 galaksija i 15 maglina.   

plejade 2

Mesije se svrstava u najveće lovce na komete. Otkrio je 21 kometu neznajući da su neke od njih već ranije otkrili drugi astronomi. Danas su svega 13 kometa Mesijeove.

Član Kraljevskog društva u Londonu postaje 1764.g. Napoleon ga 1806.g. odlikuje Krstom Legije časti.

Jedan krater na Mesecu i jedan asteroid nosi ime Messier.

Mesijeov maraton je takmičenje u traženju maglina, galaksija i zvezdanih jata. Traje jednu noć i održava se u drugoj polovini marta i prvoj polovini aprila, jer tada mogu da se vide skoro svi Mesijeovi objekti.

Mesijeov maraton se održava na mnogim mestima u svetu. Kod nas se već 17 godina održava na Letenci na Fruškoj Gori, i okuplja astronome iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Slovačke.

Učenici i nastavnici fizike iz Zrenjanina učestvuju u ovom maratonu od njegovog početka 2000. godine, ili kao takmičari ili posmatrači. Bivši đaci učesnici maratona, sada već odrasli ljudi izražavaju zadovoljstvo što su kao učenici bili učesnici ovakvog događaja.On im je ostao kao nezaboravno iskustvo.

m31

Ove godine se prvi put održava Mali Mesijeov maraton (MMM), za učenike osnovnih i srednjih škola Zrenjanina. Učešće je prijavilo 9 škola. Očekuje se dolazak 27 učenika i 9 nastavnika fizike.

Cilj MMM je da kod mladih razvija interesovanje i afinitet prema astronomiji i astrofizici. To je istraživački rad na terenu. Većina učenika prvi put dolazi u kontakt sa teleskopom. To im je prvi put da rukuju ovom optičkom napravom. To je početak sticanja manuelnog umenja neophodnog za pravilno korišćenje teleskopa. Uče se orijentaciji na osnovu nebeskih objekata. Savlađuju složen postupak povezivanja objekta na astronomskoj karti i na nebu kroz tražioc i okular teleskopa. Deci se omogućava mentalni doživljaj viđenjem onoga što je slobodnom oku nevidljivo.

MMM se održava u selu Botošu, 20km udaljenom od Zrenjanina. U selu nema svetlosnog zagađenja i postoje dobri uslovi za astronomsko posmatranje.      

Plan i program

  • 14.00č. Dolazak učesnika. Svečano otvaranje MMM 2018.
  • Mesto: OŠ„1 Oktobar” Botoš.
  • 14.30-15.30č. Poseta bioenergane “Biolektra” u Botošu.
  • 16.00- 17.30č. Upoznavanje učesnika sa sazvežđima, orijentacijom na nebu i Mesijeovim objektima.
  • Utvrđivanje i provera usvojenog znanja u formi kviza pod nazivom: Mesijeovi objekti.

Mesto, OŠ „1 Oktobar”Botoš.

  • 18.00 – 20.00č. Praktične aktivnosti:

-Upoznavanje sa teleskopom

-Posmatranje Mesijeovih objekata

Mesto,  Naučna bašta Velika kola, Botoš.

  • 20.00č. Zajednička večera za učesnike.
  • 21.00č. Završetak i odlazak učesnika.

Istoga dana, a povodom održavanja MMM u školi se otvara izložba astrofotografije Akordi svemira autora Gorana Vukajlovića iz Beograda.

Učesnici koji pokažu određeno znanje i interesovanje će učestvovati na 18. Mesijeovom maratonu, Letenka 2018, na Fruškoj Gori, 14. aprila 2018.

 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka