U subotu, 17. marta u organizaciji AD „Milutin Milanković” Zrenjanin, OŠ „1. oktobar” Botoš, Aktiva nastavnika fizike-Zrenjanin, Zrenjaninske grupe NPN, MZ Botoš, Bioenergane „Bioelektra” Botoš održan je Prvi Mali Mesijeov maraton, Botoš 2018.

20180317 160619 1

Učestvovali su učenici osnovnih škola : Dr Jovan Cvijić, Petar Petrović Njegoš, Vuk Karadžić, Servo Mihalj, Dr Boško Vrebalov iz Melenaca, Svetozar Marković Toza iz Elemira, Zrenjaninske gimnazije i škole domaćina, sa svojim nastavnicima i roditeljima.

  20180317 154754
  29342945 1640645479351765 4079918506827579392 n 1

Program događaja se sastojao iz tri bloka:

Poseta postrojenja za proizvodnju energije od biološkog otpada „Bioelektra“ Botoš. Cilj posete je bio da se deca, nastavnici i roditelji upoznaju sa čistim i održivim tehnologijama i njihovim značajem. Domaćin i prezenter je bio Zoran Pomoriški.

U školi domaćinu je nastavljen rad. Goste je pozdravila direktorica škole Staša Velisavljev i izrazila veliko zadovoljstvo što se saradnja započeta prošlog leta nastavila i dalje se razvija.

Na početku predavanja koje je bilo po planu, Miša Bracić je pročitao pisma Aleksandra Zorkića, urednika Astronomskog magazina i Gorana Vukajlovića, astro fotografa iz Beograda, u kojima čestitaju organizatorima i učesnicima započinjanje ovakvog poduhvata i podvlače značaj podizanja mladih astronoma i širenja zainteresovanosti za nauku uopšte.

Pismo Aleksandra Zorkića               Pismo Gorana Vukajlovića

Predavanje se bavilo upoznavanjem učenika i roditelja sa radom Šarla Mesijea, francuskog astronoma iz 18. veka, njegovim Katalogom galaksija, maglina i zvezdanih jata i karakteristikama ovih objekata. Takođe im je predstavljen Mesijeov maraton koji se tradicionalno održava na Fruškoj gori. Uočili smo da su deca veoma zainteresovano slušala predavanje na osnovu dva pokazatelja:

(1) Postavljala su pitanja kojima su želela da im se razjasne pojmovne i procesne nejasnoće, kao i informacije koje su čuli, ali nisu imali prilike da ih provere – Koja je razlika između otvorenog i zatvorenog zvezdanog jata? Koliki su ti objekti u prirodi? Kako su se zvezde spojile u jata? Da li one imaju dubinu? Da li Andromeda ima veze sa meteorima?… (2) Posle predavanja sva deca su u grupama od po tri člana učestvovala u kvizu čija je tema bila sadržaj koji su mnogi od njih prvi put slušali danas na predavanju. Imali su odgovor na gotovo svih tridesetak pitanja.

Aktivnost su vodili Miša Bracić, profesor fizike, tvorac i organizator ovog događaja i Aleksandra Janješ, master student astro-fizike na PMF u Beogradu. Predavanju su doprineli i Srđan Penjivrag, sekretar AD „Milutin Milanković“ iz Zrenjanina i Laslo Kočmaroš, višestruki pobednik Mesijeovog maratona (rekord od 95 pronađenih objekata), kao i svi prisutni nastavnici.

U holu OŠ „1. oktobar“ Botoš, gde su predavanje i kviz održani, bile su izložene astro fotografije Gorana Vukajlovića i više različitih teleskopa.

Na žalost, deca su se sa teleskopima upoznala samo u holu škole, jer za posmatranje nije bilo uslova zbog oblačnosti.

MZ Botoš je priredila večeru za sve učesnike, gde ih je pozdravio Dalibor Paskulov, predsednik Saveta MZ.

Preuzeto sa sajta: Zrenjaninska grupa NPN 


Prvi Mali Mesijeov maraton: Botoš 2018