MM logotip mm18kalendar mmvodbanista18
MMaraton: Letenka, Fruška gora Long:  19° 41’ E;   Lat. 45° 08’ N;
Elev. 437 m.
Kako da dođem do Letenke

 

 PROGRAM  MARATONA 

DOPUNA

Negde nakon ponoći o astrofotografiji i novom softveru za pravljenje astronomskih fotografija govoriće Miloš Gagić.

Inače g. Gagić je svojim novim astrofotografijama (od kojih neke još nisu objavljene, ali su se mogle videti po ličnom zahtevu) izbio u vrh astrofotografa u ovom regionu. Drugim rečima, on ima šta da kaže na temu astrofotografije.

 

Pored takmičenja u Mmaratonu, koje se ove godine održava u okviru projekta VoBaNISTA, pripremljen je i bogat program za one koji se neće takmičiti. Satnica programa je podložna promenama – zavisno od vremenskih okolnosti, tj. stanja oblačnosti tokom takmičarske noći.

Okupljanje učesnika se očekuje od 18 sati. Sledi upoznavanje sa osmatračkom opremom, kratak prikaz i opis prispelih teleskopa i drugih astronomskih instrumenata.

Istovremeno vršiće se i prijava takmičara. Prijave će primati sudija takmičenja, a to je ove godine prošlogodišnji pobednik, Laslo Kočmaroš.

Za 19.15 predviđen je pozdravni govor i saopštenje o tehničkim detaljima takmičenja, tek izlaganje prof. Dušana Mrđe o projektu VoBaNISTA! Kakav je to projekat, ko ga finansira, kako se realizuje i kakav je njegov značaj.

Plan je da takmičari u 20 sati budu kod svojih teleskopa na poljani sa koje će tragati za Mesijeovim objektima. Takmičenje počinje onda kada sudija oceni da su se za to stvorili uslovi (nebo dovoljno vedro da je takmičenje moguće, da postoje tehnički uslovi za takmičenje i slično).

U isto vreme za one koji se neće takmičiti

Sledi:

- Predavanje Razvoj kosmičkih odela - Predavači: Nevena Daljević, Anđela Zarin, Lenka Stojkov, Katarina Blagojev, Dejana Ristić, učenice 3 razreda Zrenjaninske gimnazije. Ovo predavanje je održano na manifestaciji Dani nauke u Nišu ove godine.

- Uticaj atmosfere zvezda na područje nastanjivosti planeta - Luka Bulaja, učenik 4. razreda Zrenjaninske gimnazije. Predavanje je pripremljeno za IS Petnica.

- Kviz: Mesijeovi objekti - Voditelj Miša Bracić i Alaksandra Janješ. Kviz je namenjen svim učesnicima i posetiocima Mesijeovog maratona

- Predavanje na još uvek nepoznatu temu – doktorand na PMF NS, David Knežević (David uvek nađe neku interesantnu temu te očekujemo da će tako biti i ovog puta)

- Svetlosno zagađenje – Dajana Bjelajac, asistentkinja i doktorandkinja na geografiji PMF NS.

Zavisno od raspoloživog vremena moguća su još dva izlaganja, o gravitacionim talasima (prof. D. Mrđa) i o Fruškoj gori (S. Zorkić)

Nakon ponoći sudija će dati znak za pauzu od jednog sata. Takmičenje se završava kad sudija odluči da takmičenje više nije moguće – što se obično dešava kada svetlo Sunca ukloni sa neba noć (ili kada postane beznadežno oblačno i sl.)

Pravilnik takmičenja

Mesijeov maraton 2018 - KO DOLAZI

Kako da dođem do Letenke

Prvo obaveštenje o takmičenju

M maraton: sve na jednom mestu - detaljna obaveštanje, dokumentacija, istorijat...

Mm800
Spušta se noć na Letenki


VAŽNE INFORMACIJE

- Ove godine MMaraton se održava u okviru projekta VoBaNISTA.

- Za sve, a naročito za one koji dolaze iz daleka, biće obezbeđena spavaonica tokom noći i nedelje, tako da će svi koji to žele, pre povratka kući moći da se odmore.

- Tokom noći biće održano jedno do tri predavanja odnosno prezentacije, a u vezi pomenutog projekta VoBaNISTA. Biće zanimljivo!

interreg banner 710x183 srb

 Sunce

sunce

 SUNCE Izlazi zalazi
14. april 05:58 19:24
15. mart 05:56 19:26

 

Mesec

mesec  Te noći (14/15 april) Mesec će biti star 28 dana i 9 časova i neće biti na našem nebu u toku takmičenja.

mesec14april

 

 MESEC Izlazi zalazi
14. april 05:35 17:32
15. april 06:01 18:39

 

 M maraton: sve na jednom mestu - detaljna obaveštanje, dokumentacija, istorijat...


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 22 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 23 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka