MM logotip mm2019 datum mm2019

Ovogodišnji maraton je obeležila poprilično tmurna nebeska a izuzetno pozitivna "zemaljska" atmosfera među takmičarima, videlo se od početka da takmičenje jednostavno mora da uspe bez obzira na okolnosti.

47504370432 7d161f97a6 o
Laslo Kočmaroš

Negde oko 20 časova, okupili smo se u šatoru vrednih domaćina da bi nakon prigodnog uvoda profesora Mrđe u vezi predstojećih dešavanja izašli na obližnji proplanak među teleskope. Od početka se videlo da će nam nebo zapravo biti naš najljući protivnik i da ćemo se morati potruditi. To nije obeshrabrilo ukupno šest ekipa koje su se prijavile za ovogodišnje takmičenje i svako je dao od sebe koliko je mogao.

Početkom astronomskog sumraka, stidljivo su se promolile zvezdice da bi nam se zatim na mahove pojavljivala zimska sazvežđa dok su se jesenja zaista retko prikazivala i otišla na počinak pre nas prekrivena oblacima. Tek iskusni su uspeli da iz delova zaklonjenih sazvežđa izdvoje nešto više razvejanih jata nego što su Plejade a koje su se dosta dobro držale na zapadu. Nebeski lovac Orion nam se najviše prikazao svojim zvezdanim pojasom Alnitak, Alnilam i Mintaka što je pomoglo da se uoči čuveni par Mesijerovih maglina. Lovac je ubrzo otišao svojim putem zašavši u granje, drveće i oblake ostavljajući nas u našim traganjima za m-ovima Blizanaca, Raka, Lava a kasnije i Velikog medveda i Device i sada već poprilično dobro očišćenog od oblaka južnog neba. Upravo je to bila prava prilika da se uoče i galaksije na relativno pročišćenom nebu teleskopima prečnika 20 i više centimetara. Zaokupljeni pretragama, odlazak na večeru smo odlagali nekoliko puta. Da pohvalim kuvare na sjajnom ponoćnom okrepljenju uz kuvani gulaš i razgovor pod šatorom. Nakon ponoći, jedan deo takmičara se povukao a preostala polovina je već bila pored teleskopa. Sami uslovi su bili sasvim podnošljivi, bez pojave uobičajeno neprijatne jutarnje vlage uz sniženje temperature. Česte promene vedrih i oblačnih intervala su dovele do toga da se u isto vreme kretalo na letnja sazvežđa poput Labuda, Lisice i Strelice a da se zatim brzo premeštalo na zalazeća zimska kao što je Kočijaš i njegova otvorena zvezdana jata.

47509955612 89fb7f31ef o
Laslo Kočmaroš i Ratko Miljkovac

Takmičenje su završile dve najupornije ekipe podelivši isti broj identifikovanih objekata, ukupno 64 a pobednika je presudio zabeleženi trenutak poslednjeg identifikovanog objekta.

Ekipe i plasmani:

  1. Carpe Hoctem (Novi Sad) , Aleksandra Dragović, Marina Pavlović ukupno 64 objekata (poslednji identifikovan M39 u 02:43 po lokalnom vremenu)
  2. Kočići (Sremska Mitrovica), Mile Kočić, Konstantin Kočić ukupno 64 objekata (poslednji objekat M21 u 02:46)
  3. Smoki i štapić (Beograd) Mića - Mitja sa foruma ukupno 7 objekata
  4. PMF Novi Sad (Novi Sad) Kristina Bikit - Šreder, Ratko Miljkovac ukupno 6 objekata
  5. Nepripremljeni (Sremska Mitrovica) Marko Stanković, Milan Stanković 5 objekata
  6. Nebeska mehanika (Beograd) Saša Marčeta ukupno 4 objekta

Ovogodišnji (i prošlogodišnji) sudija Laslo Kočmaroš (Zrenjanin).

Letenka, Fruška gora 06/07.04.2019.

32614678497 207d180f73 o

SVE FOTOGRAFIJE IZ ALBUMA MMARATON LETENKA 2019

Mesijeov maraton "Letenka 2019" - foto: Jaroslav Grnja

M maraton: sve na jednom mestu - detaljna obaveštanje, dokumentacija, istorijat...


Mesijeov maraton 2019 - samo da podsetimo

Mesijeov maraton 2019

Mesijeov maraton 2019 - ko dolazi


 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka