Mmaratonandrevlje

 

X Messier maraton Andrevlje 2011 - Izveštaj

DSC_0976

Jublarni 10 Mesije maraton je održan na novoj lokaciji na Andrevlju. Pošto je ovogodišnji maraton trajao više dana odnosno od petka do nedelje, posebnu zahvalnost treba izraziti Centru za privredno tehnološki razvoj Vojvodine u čijem smo hotelu na Andrevlju svi bili smešteni. Visok kvalitet smeštaja, kao i izuzetno ljubazno i predusretljivo osoblje (a nama astronomima nije uvek lako ugoditi) su omogućili da ovogodišnji Mesije maraton zaista bude nešto posebno i da se predstavimo u najboljem svetlu pred gostima iz regiona. Ovakav vrhunski objekat i osoblje su omogućili, ne samo udoban smeštaj takmičarima i gostima, već i izuzetan kvalitet pratećih sadržaja poput predavanja (sa sinhronizovanim prevodom!). Organizatori Astronomski Magazin, ADNOS i AD “Univerzum” su zaista odlično orgnizovali ovaj događaj a o fenomenalnim nagradama za najbolje mislim da nema potrebe posebno govoriti, svi znamo da je svakom astronomu najdraži poklon upravo astronomski instrument.

DSC_0826
U kongresnoj sali

Što se vremena tiče po tradiciji na maratonima nas prati ne baš najbolje vreme. Na žalost to je značilo da je prve večeri veliki broj posetilaca bio uskraćen za uživanje u pogledu kroz teleskop.

IMG_5501
U restoranu

Druge takmičarske večeri vreme je bilo tek nešto malo bolje tako da se i ove godine maraton sastojao od “hvatanja” objekata kroz rupe u oblacima sa jednim malo većim razvedravanjem posle ponoći i pauze od jednog sata. Vreme nam nikako nije išlo na ruku pa je zbog velike vlažnosti dolazilo do zamagljivanja optike tako da su pojedinim takmičarima zamaglila i primarna ogledala u njutn teleskopima. Ovo je dovelo do toga da se pojedine ekipe povuku nešto ranije iz takmičenja. I pored najava sigurne pobede nekih od takmičara pre maratona, na samom takmičenju se situacija odvijala znatno interesantnije i pomalo neočekivano. Naime ovogodišnji debitanti, Marko i Ivana iako sa skoro najmanjim teleskopom (Njutn 114/900), nisu se dali obeshrabriti prizorom Radanovog “Godzile” niti prisustvom par velikih dvogleda širokog vidnog polja, već su odmah na početku došli na čeonu poziciju koju su zadržali do samog kraja takmičenja i tako sasvim zasluženo pobedili i odneli glavnu nagradu u Grocku. Za drugo mesto su se prilično blisko borila dva dobsona Radanov od 400mm i jedan manji od 150mm koji su doneli gosti iz Mađarske.

Paralelno sa takmičenjem u posmatranju u drugom delu livade su se smestili i astrofotografi čije ćemo radove naknadno videti u Astronomskom Magazinu.

Ono što najviše raduje kada je u pitanju ovogodišnji maraton je znatno veći broj ekipa nego na prošlom, naročito prisustvo naših prijatelja iz inostranstva kako starih tako i novih te je ovogodišnji maraton bio pravo međunarodno takmičenje, a glavnog sudiju pored ovoga raduje i činjenica da su skoro svi takmičari pronašli znatno više objekata u odnosu na svoje prošlogodišnje učešće.

DSC_0960

Još jednu tradiciju vredi pomenuti a to je da se iz godine u godinu na Fruškoj gori pojavljuju sve zanimljiviji i zanimljiviji instrumenti, pored već pomenutog Radanovog Lightbridge 16 inčnogo dobsona, Ljubinko je doneo svog Takahashi FSQ, moćne montaže pored kojih su razni EQ6 izgledali tako obično najviše pažnje je privlačio jedan neobičan instrument koji je skoro završen pa mu je ovo bila praktično premijera, naime Nenada i Duca iz Beograda su doneli potpuno nov 250 mm f8 Ritchey–Chrétien teleskop, da, da upravo onaj optički dizajn koji koriste nejveći svetski teleskopi, prosto jedva čekam da vidimo fotografije koje će biti urađene ovom moćnom astrofotografskom mašinom.

Fenomenalan vikend je za nama i ja lično jedva čekam sledeći susret na Fruškoj gori, bilo na Letenki ili na Andrevlju.

Konačan plasman X Messier maratona – Andrevlje 2011

Plasman
Ekipa
Članovi ekipe
Mesto
Pronađeno M-ova
1
Ajaina
Marko Savić
IvanaVojinović
Grocka
81
2
Najveći
Radan Mitrović
Filip Partalovski
Skopje (Makedonija)
74
3
Kiskun Team
Daniel Miler
Jozef Morvai
Kečkemet (Mađarska)
71
4
Maratonci
Miloš Gagić
Jaroslav Grnja
Novi Sad, Bački Petrovac
63
5
Zrenjanin
Laslo Krčmaroš
Zrenjanin
44
6
Sentomašani
Igor Parožanin
Srbobran
33
7
ADNOS Oldtimers
Ratko Miljkovac
Rade Marjanović
Novi Sad
30
8
Saiph
Nenad Filipović
Dušan Vučković
Beograd
28
9
Šuma 2
Srđan Šibulić
Uroš Meštrić
Novi Sad
24
10
M&M
Marcela Rasonja
Marino Tumpić
Vidulini (Hrvatska)
23
11
Clear Sky
Tomislav Bandin
Zdravko Nikić
Subotica
19
12
Kruška
Ivor Balać
Aleksandra Balać
Beograd
19
13
Čola
Filip Čolaković
Beograd
7
14
DiM
Milan Mikulić
Dušan Tanazević
Pančevo
3

 

Author: Aleksandar Medić

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka