mml2012-122

Izveštaj sudije

zajednicka

XI Mesijeov maraton u organizaciji Astronomskog magazina, AD “Novi Sad” i Izviđački odred "Pinki" iz Sremske Mitrovice održan je na Letenki, a obeležili su ga izuzetno vedro nebo i prijatna temperatura. Svaki astronomski susret pod ovakvim uslovima ne može da bude drugačiji nego fenomenalan; učesnici su bili lepo raspoloženi, oni koji su najavljivali odlazak na spavanje u toku noći ostali su sve do jutra, a ujutru su svi bili veseli kao da su se siti naspavali.

sator

Naravno, ni rezultati nisu izostali: prvoplasirana ekipa ubeležila je zavidnih 95 objekata, a ostale ekipe koje su proteklih godina redovno popravljale svoje rezultate, ove godine su ih više nego udvostručile.

Takmičenje je počelo u 19:20 po lokalnom vremenu, na pauzu se otišlo u ponoć a sa pauze smo se vratili u 02:30 (ne, nismo pauzirali dva i po sata, samo smo prešli na letnje računanje vremena :)). 

predajapehara
Milan Lazić prima pehar od sudije Marka Savića

Tokom pauze slušali smo izlaganja Jaroslava Grnje i Janka Mravika o detektovanju tranzita vansolarnih planeta u čemu su oni u poslednje vreme pokazali velike uspehe, kao i izlaganje dr Dušana Mrđe o postignutim upesima u detektovanju promene fluksa kosmičkih miona.

Po nastavku takmičenja brzina prijavljivanja objekata nije opala, naprotiv, neki su tek tada "uhvatili zalet" i doprineli atmosferi borbe za pehar. 

Takmičenje je završeno u 05:20 po lokalnom vremenu, a evo i rezultata:

1. Mali i Veliki medved - Milan Lazić i Ranisav Rajković, Beograd (njutn 114/900), 95 pronađenih objekata
2. Bečkerečani - Laslo Kočmaroš, Zrenjanin (njutn 150/750), 88 pronađenih objekata
3. Clear sky - Tomislav Bandin i Zdravko Nikić, Subotica (dvogled 25x100), 59 pronađenih objekata
4. Kruška - Ivor Balać, Beograd (refraktor ahromat 70/500), 59 pronađenih objekata
5. Spadej - Dejan Spasojević, Beograd (dvogled 20x80), 25 pronađenih objekata
6. Srđan i Bojan Kockarević, Novi Sad (refraktor ahromat 60/600), 10 pronađenih objekata

Pravilo MM-a je da ukoliko više ekipa ima isti broj prijavljenih objekata, u prednosti je ona ekipa koja je svoj poslednji objekat prijavila ranije.

Postaje pravilo da se na ekipe "Clear sky" i "Kruška" primenjuje ovo pravilo :)

Treba napomenuti da prvoplasirani Milan Lazić ima samo 13 (slovima: trinaest) godina i da nas je još na letnjem astronomskom kampu na Letenki prošle godine prijatno iznenadio izuzetnim poznavanjem noćnog neba, čime je sebi obezbedio (a na kraju i opravdao) ulogu favorita na ovom takmičenju.

Gost na livadi bio nam je i jedan veliki teleskop Meade LX200 koji je namenjen opservatoriji Night Hawk u Bačkoj Palanci, a kroz koji su svi zainteresovani mogli da uživaju u pogledu na Mars, Saturn i još poneke objekte dubokog neba.

DSC_0903
Grnja (levo) i Mravik sa novim teleskopom

Koča i izviđački odred "Pinki" iz Sremske Mitrovice obezbedili su nam šator i struju na livadi, Janko Mravik iz Bačke palanke po tradiciji je donirao pehare za pobednike,
a pored pehara, najbolje plasirani takmičari dobili su i knjige ...

zajednicka2
Zadnji zajednički snimak

PRVI, nezvanični izveštaj:
Završen Mmaraton na Letenki


MM 2012 - ko dolazi i druge vesti

 

Uputstvo za takmičare

Šta treba da znate o Letenki

Maraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje...