Kada smo 2012 godine radili DMM (digitalni Messierov maraton) pomoću CCD kamere sa snimljenih 101 objekata, pretpostavljali smo da ćemo iduće godine izbeći greške i poboljšati rezultat. Ali, vremenske prilike u 2013 godini, rekle su nam je odlučno NE. Dakle poboljšanje broja snimljnih „emova“ odloženo je za ovu godinu.

Ove godine, vremenska prognoza je izgledala obećavajuće, tako da smo počeli sa pripremama za jurnjavu "Messiera" po nebu... Priprema je uključivala izbor datuma oko mladog Meseca (izbor je pao na noć 29.-30. marta a odlučili smo se za lokaciju na periferiji sela Zohor, 30 km od Bratislave u arealu firme kde Ivan radi), optimizaciju redosleda snimanja objekata pomoću nekoliko programa, planiranje sekvencija snimanja, odštampana je lista snimanja poretka objekata i sveukupna kontrola tehnike.

20140329 172907

Na akciju su došli Tomáš Maruška, Miroslav Grnja, Ivan Majchrovič a posle ponoći i Peter Pír . Uprkos svih planiranih priprema, predveče pre montaže teleskopa, morali smo još da prepravljamo nosač za jedan teleskop. Srećom imali smo dostupnu opremu (burgiju).

Miro i Tomáš su odlučili iskoristiti povoljne vremenske uslove za fotografisanje pa su pripremili svoja dva teleskopa za snimanje. Ivan je bio zadužen za snimanje „emova“.

IMG 6288

Teoretski smo mogli učiniti do 109 „M“ objekata. Hladan tuš je došao na samom početku, prva dva objekta se nije uspelo snimiti, jer je nebo bilo još neverovatno svetlo a kad se dovoljno zatamnilo, već su bili tako nisko da snimanje nije bilo moguće. Dalje je išlo sve u redu, ponekad nam je stajala „na putu“ poneka bandera od uličnog osvetljenja, visokog napona i slično. Mali problemi su nastali sa „dopingom“ (GOTO) i jedan neplanirani prekid struje greškom isključenjem produžnog kabla.

IMG 6289

Oko ponoći je stigao i Petar i doneo sa sobom izvrsnu pizzu (Petar je vlasnik pizzerije) (tradicionalno savršena pizza - hvala Petre!) uspeli smo uhvatiti korak sa gubitkom vremena zbog nestanka struje. S približavanjem jutra, temperatura vazduha je padala (a naša rasla), na opremu se hvatala mala namraza (srećom, fen je sve sredio) a počela je tradicionalna zabava s jutarnjim objektima. Tu smo se borili sa florom (drvećem) i svetlosnim zagadjenjem na jugoistoku od svetleće Bratislave. Objekti su bili nisko pa kod poslednjih je bila borba i sa vremenom i sa zorom. Od jutarnjih „emova“ samo jedan „M“ se kukavički uspeo sakriti iza drveća. Dakle Summa summarum: 106 objekata od 109 teoretski mogućih smo snimili (nedostaju nam M55, M77, M74). M30 nije bilo moguće ni teoretski posmatrati. Sa rezultatom smo veoma zadovoljni.

Fotografije iz ovog članka u originalnoj veličini možete pogledati ovde

"Darkovanje i flatovanje", pakiranje i ajmo kući da malo dremnemo. Obradu materijala smo radili odspavani podveče u nedelju.

Budućnost? Možda će se nekada potrefiti i ceo „fullmaraton“ t.j. svih 110 objekata za jednu noć. Za ovogodišnje promatranje, koristili smo overenu opremu: Newton 200/900, CCD kamera Astropix 4.0, NEQ6, softver Guide 9.0 .

Za astrofoto.sk tim: Ivan Majchrovič, Miroslav Grnja

http://www.astrofoto.sk/akcie/pozorovania/item/167-dmm-2014 članak na slovačkom sajtu.

dmm2014 id
Fotografije u originalnoj veličini
M51 24x5min iso900-upr
Slika M51 - Borg77, Canon 400D, Vixen montaza, 24x5 min, ISO 1600, M. Grnja
M51 24x5min iso1600krop
M-52 13x5 iso900-upr
Slika M52 i okoline - Borg77, Canon 400D, Vixen montaza, 13x5 min, ISO 1600, M. Grnja


MM2014

Mmaraton 2014 - IZVEŠTAJ SUDIJE

Author: Miroslav Grnja

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka