Astronautika: misije

pdf

40 godina leta:

tim iza „Vojadžerove“
kosmičke odiseje

Davne 1977. godine sonde “Voyager 1” i “Voyager 2” su krenuli na put bez povratka, istražujući prvih nekoliko godina solarni sistem a potom decenijama međuzvezdane granice. Novinar Jonathan Margolis je posetio tim koji danas brine o sondama, koje su trenutno udaljene preko 134 odn. 110 AJ od kuće.


Tim.VoyagerSvi kažu da prva ljubav zaborava nema! Ja sam ti pravi primer. Otprilike kada sam upisivao fakultet čuo sam da NASA planira duplu misiju ka dubinama solarnog sistema! Zamisli samo: dve sonde od po 800 kg odleteće do najudaljenijih planeta našeg sistema, ispitati ih, izmeriti, snimiti, i sve to iz godine u godinu slati kući. A da stvar bude bolja, pričalo se da će, ako prežive asteroidni pojas (to je tada bilo veliko pitanje!) i ubitačna zračenja Jupitera i Saturna, krenuti i ka međuzvezdanim prostranstvima! Bio sam toliko zadivljen da sam čim sam otišao u Ameriku otišao i kupio knjigu o misiji koju su napisali inženjeri koji su učestvovali u planiranju, konstruisanju i gradnji „Vojadžera“. Prosto sam gutao podatke, pokušavajući da shvatim pojedinosti sa kojima sam se tada prvi put susretao. Kako rade spektrometri? Šta će jednom robotu takva sprava? Zašto se svi sekiraju oko merenja fluksa solarnog vetra? Otkud na kosmičkim sondama magnetofoni? Kako li izgleda procesor računara koji mora da rukovodi sinfronizacijom 10 naučnih instrumenata, da održava sebe i ostale podsisteme u životu (pa čak ih i popravi ako treba!), a da u isto vreme može tako da precizno da orijentiše sondu da je ona u stanju da pošalje slab signal ka antenama na Zemlji udaljenim milijardama kilometara! Kako radi nuklearna baterija na sondi? Toliko sam se iscrpno obaveštavao o toku misije dva „Vojadžera“ da je bilo potpuno logično da kasnije čitavo jedno poglevlje u našoj enciklopediji o velikim otkrićima i pronalascima koji su promenili istoriju čovečanstva posvetim baš ovim aparatima.

Onda je došao 2. oktobar 1989, kada je objavljeno da je „Vojadžer 2“ završio svoje istraživanje Neptuna i da će biti izbačen iz ravni našeg sistema i započeti međuzvezdanu fazu misije („Vojadžer 1“ je to uradio 8 godina ranije). Od tada svake godine objavim makar po jedan tekst na našem sajtu u kome napišem šta ima novo. Prošlu godinu sam završio napisavši još jedan tekst o ovim čudima ljudske domišljatosti i sposobnosti, obavestivši čitaoce da se do proleća očekuje da će i „Vojadžer 2“ ući u međuzvezdani prostor i tamo proslaviti 39 rođendan.

 

Voyager 2 Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(15 strana, 3,9 MB)
download

pdf

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 Intrevju sa „Voyagerom 2“ ... sa obala solarnog sistema

„Voyager 1“ i zvezda Gliesse 445

Ide, ide, ali dokle? „Voyager 1“ je...

Voyager 1 - planovi za produžetak misije ostaju pod znakom ?

Voyager 2 – Prvih 35 godina

Voyager 2 – Prvih 35 godina

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 23 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...