Astronautika: misije

pdf

Rusija i Evropa poleteli na Mars!

Projekat „ExoMars“ predstavlja najnoviji pokušaj da se razreši jedna od najpopularnijih i najintrigantnijih misterija današnje nauke – da li postoji život na Marsu. Prvobitno zamišljena u Evropi kao rover-misija, „ExoMars“ je ubrzo podeljen na dva programa koja su zajedničkim snagama vodili ESA i NASA. Odloživši planove za donošenje uzoraka sa Marsa za sledeću deceniju, „ExoMars“ je postao najnapredniji poduhvat za istraživanje Crvene planete u toku ove decenije. Međutim, 2011. NASA se nenadano povukla iz avanture, pa se tako čitava misija našla pred otkazivanjem, sve dok Rusija nije ponudila svoje rakete za dvostruku misiju.

ExoMars 595

U ponedeljak 14. marta u 8:31 po našem vremenu državna korporacija Роскосмос je lansirala evropsku automatsku stanicu „ExoMars 2016“ raketom „Протон-М“/“Бриз-М Фаза III“ koja je uzletela sa rampe ПУ-39 lansirnog kompleksa №200 bajkonurskog kosmodroma. „ExoMars 2016“ uključuje orbitni modul TGO (Trace Gas Orbiter) za proučavanje Marsove atmosfere i sletnu kapsulu EDM (Entry, Descent and Landing Demonstrator Modul) „Schiaparelli“. Obe letilice će stići na odredište tokom oktobra. „ExoMars 2016“ je prva misija rusko-evropskog programa za istraživanje Marsa, koja će se 2018. nastaviti misijom „ExoMars 2018“ s planom da na površinu crvene planete odnese jedan rover.

ExoMars TGO“ bi trebalo jednom za svagda da razreši misteriju Marsovog metana. Ovo je bio prvi put od 1996. da je za jednu međuplanetnu misiju korišćena raketa „Протон“ i prvi put da je dodatni stepen „Бриз-M“ korišćen za ovakav tip misije (do sada je za ovu svrhu upotrebljavan keroloxБлок-Д“ kompanije РКК „Энергия“). „Бриз-M“ je izvršio četiri paljenja motora – od uobičajenih pet – da bi postavio sondu na trajektoriju bega. „ExoMars 2016“ je postigao neophodnu brzinu 14. marta oko pola 9 uveče, pola dana od starta misije. Nakon odvajanja „ExoMarsa“, stepen „Бриз-M“ je izveo nekoliko manevara da bi izbegao sudar s Marsom, budući da pre lansiranja nije sterilisan. Bilo je to drugo lansiranje „Протона“ u 2016. godini i 411. u njihovoj istoriji

Mars exo Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(43 strane, 12,2 MB)
download

pdf

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...