Astronautika: misije

Indijska organizacija za kosmička istraživanja (ISRO) postigla je čudo: raketa lansirana 20. juna odnela je u orbitu 22 satelita! Iako se radi o ambicioznoj inicijativi zemlje koja brzo razvija kosmičku industriju, većina satelita koje je ponela indijska raketa pripadaju stranim zemljama. 

Ovo će svakako predstavljati izazov ostalim globalnim igračima koji se takmiče za lavovski deo unosnog sektora kosmičkih putovanja koji je u usponu. Predsednik USRO A.S. Kiran Kumar je u izjavi novinskoj agenciji „Sputnik“ povodom priprema za lansiranje govorio o njemu kao o „tajnom sastojku“ programa isplativih agenciji.

Na pitanja o jedinstvenim aspektima predstojećeg lansiranja, Kumar je rekao: „Kada se šalje određena komanda za oslobađanje aparata, svaka od njih treba da bude izvedena u tačno određenom trenutku. I svaki od njih [satelita] posedovaće svoju brzinu. Sve to zahteva obimnu analizu misije.

U ovom konkretnom lansiranju, imaćemo ono što nazivamo 'restartom' – što znači da će raketa morati da postavi različite satelite na različite orbite. Prošli put smo imali samo jedan 'restart' a ovog puta će ih biti dva.“

Što se tiče brojeva, ovo je za Indiju rekordan broj satelita koji je poleteo uz pomoć samo jedne rakete, iako su i druge zemlje ulazile u takve avanture. Naprimer, prilikom velike demonstracije snage, Rusija je 2014. godine lansirala čak 34 satelita!

Kada su ga pitali o konkurentnosti sa kojom se ISRO susreće u borbi sa drugim globalnim kosmičkim agencijama, Kumar je rekao: „Sve više i više zemalja lansira satelite zato što sve više raste potreba za lansiranjem malih satelita – mikro, mini, i nano satelita. Potrebe intenzivno rastu. Dakle, sve lansirne agencije moraju da pronađu način da se uklope u te zahteve.“

Kumar, najplaćeniji tehnokrata u indijskoj vladi, pričajući o „tajnom sastojku“ pomoću kojeg ISRO rukovodi takvim financijski efikasnim projektima, dodao je: „Budući da je njihova primena opštedruštvena i da ljudi koji rade na projektima mogu odmah da vide kako krajnji rezultati dopiru do društva, postoji velika želja. To je snažan motivacijski faktor.“ Takođe je dodao da tehnologiju ne treba forsirati „radi tehnologije“, već jedino u smislu koristi za društvo. Ta dva faktora zajedno, izjavio je Kumar, daju neophodan motiv stručnim timovima u ISRO.

Govoreći o ograničenjima sa kojima se suočava indijska kosmička agencija, direktor je izjavio: „Danas je jedno od ograničenja agencije vezano za nosivost naših raketa. Prvo moramo da identifikujemo naša uska grla i za njihova rešavanja okrenuti se na pravu stranu. Još uvek nismo postigli pune lansirne kapacitete na naše dve lansirne rampe. Prvo, moramo da postignemo pune kapacitete a onda se dalje prirodno širiti. Budući da se našpa industrija aktivno razvija, vrlo brzo ćemo dostići te kapacitete i preduzeti odgovarajuće mere.“

lansiranje
Uspešno lansiranje rakete GSLV Mark-III iz kosmičkog centra Sriharikotta.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...