Astronautika: misije

Suprotno pisanju vodećih stranih i ponekih domaćih portala o tome kako je kineski rover (Yutu)  na Mjesecu nakon dvije i pol godine prestao da odašilje bilo kakve podatke te da je i službeno proglašen „mrtvim“ – čini se da to ipak nije baš tako.

change3 yutu

Andrew Jones, finski novinar koji prati svemirske misije, objavio je odgovor na njegov upit o statusu Yutu-a od strane Science, Technology and Industry for National Defense (SASTIND); Status rovera Yutu je i dalje operativan, rover nije mrtav već u hibernaciji tijekom aktualne lunarne noći. Radio signala nije bilo ni tijekom protekle trideset i dvije lunarne noći. Posljednja zaprimljena radio transmisija bila je 28. jula, početkom trideset i treće lunarne noći na Yutu.

Lunarni dan uskoro dolazi u područje Mora Kiša gdje se rover nalazi. Krajem ovog ili početkom narednog tjedna Yutu će obasjati Sunčeva svjetlost te se očekuje njegovo javljanje. Yutu je odavno (2014.) prestao da šalje fotografije i znanstvne informacije, to je opće poznato, no radio signali koje je odašiljao važna su informacija za znanstvenike i projektante koje predstaljaju iskustvo i parametre u planiranju narednih misija.

Kako je došlo do (prijevremenog?!) proglašenje rovera Yutu mrtvom tehničkom tvorevinom u medijima? Čini se kako je svemu krivac internetski alat za prevođenje teksta, te prema njemu i pisanje portala www.spaceflight.now nakon čega je uslijedila kampanja „prepisivanja“ informacije. Zadnja provjerena informacija od kineskog SASTINDa glasi; Yutu nije mrtav, nalazi se u hibernaciji baš kao i lander (Change-3) kojime je dopremljen u More Kiša na Mjesecu;

"Yutu did not die but is in hibernation. It only stopped detecting work on July 28."

Zanimljivo za istaknuti kako je ova kineska robotička misija prva te vrste na našem prirodnom satelitu još od ere sovjetskih Lunohoda, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća! Bilo kako bilo, najkasnije naredni tjedan znati ćemo točno što je istina.


„Yutu“ NIJE mrtav (verovatno)


 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...