Astronautika: misije

Lansiranje je planirano za prvu nedelju septembra, i finalne pripreme su u toku. Poslednji mesec pred lansiranje je prepun aktivnosti, ali za sad izgleda da sve teče po planu, kao što se vidi u NASA Kennedy photo albumui na Tweeteru Dantea Lauretta. Daj da vidimo kratak izveštaj šta se dešavalo poslednjih nedelja: 

01

Provera unutrašnjosti kapsule za povratak uzoraka „OZIRIS-REx-a“. Slika je načinjena u Kenedijevom centru 13. jula, tokom testiranja vrata kapsule za uzorke.

02
Prekrivanje „OSIRIS-REx-a“ izolacionim pokrivačem 17. jula 2016. Višeslojni materijal treba da izoluje unutrašnjost letilice i od visokih i od niskih temperatura u kosmosu.

03
Dodatni stepen „Centaur“ za raketu „Atlas V“ stiže u Operativni centar na Floridu.

04
Početak punjenja gorivom.

05
Raketa „OSIRIS-REx-a“ diže se u vertikalni položaj 6. avgusta.

06
Približava se dan lansiranja Nasine nove međuplanetme misije! “OSIRIS-REx“ (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) će biti lansiran 6. septembra u 23:05 UTC iz vojne baze na Florisi. Letilici će trebati 2 godine da uđe u orbitu asteroida 101955 Bennu, a plan je da na Zemlju donese uzorke 24. septembra 2023. Lansiranje dolazi u trenutku kada NASA već ima deset aktivnih misija ali ih planira još nekoliko: „OSIRIS-REx“ je prva međuplanetna misija još od misije „MAVEN“ 2013. i biće poslednja sve do lansiranja „InSighta“ 2018. Na nedavnoj konferenciji za štampu, dat je sumirani prokaz ciljeva, mogućnosti i planova:


https://youtu.be/oeXlI5ndaCk

Do lansiranja, letillicu čeka spajanje sa adapterom za korisni teret i postavljanje zaštitnog vrha rakete, a potom podizanje na vrh rakete „Atlas V“ koja je već postavljena na mesto za lansiranje. Te aktivnosti započinju danas, 23. avgusta.

Predstavljen je i detaljan plan lansiranja. Period lansiranja se otvara 8. septembra a zatvara 12. oktobra. Svakog dana tokom tog perioda postoji prozor od 120 minuta kada je jedino moguće izvesti start rakete. Sonda se nalazi na neobičnoj raketi „Atlas V“ opremljenoj samo jednim bočnim busterom na čvrsto gorivo. Posle lansiranja sve će se odvijati vrlo brzo: odvajanje sonde od rakete će se desiti manje od 4 sata po lansiranju. Sledi spisak aktivnosti u prvim momentima prvog dana leta:

Događaj Time (rel,
mm:ss)
Time
(UTC)
Paljenje 00:00.0 23:05:00
Uzletanje 00:01.1 23:05:01
Odbacivanje jedinog bočnog bustera 02:19.0 23:07:19
Prestanak rada centralnog stepena 04:02.8 23:09:03
Odvajanje “Centaura 04:08.8 23:09:09
Prvo paljenje “Centaura” (burn time: 8min 3.7s) 04:18.8 23:09:19
Odbacivanje vrha rakete 04:26.8 23:09:27
Prvi prestanak rada “Centaura” (coast time: 21min 25.7s) 12:22.5 23:17:22
Drugo paljenje “Centaura” (burn time: 6min 50.4s) 33:48.2 23:38:48
Drugi prestanak rada “Centaura” (coast time: 15min) 40:38.6 23:45:39
Odvajanje sonde 55:38.6 00:00:39
Otvaranje solarnih panela (approx.) 58:38.6 00:03:39
Početak stabilizacione rotacije 12:38.6 00:17:39

Prema trenutnom planu, provera instrumenata započeće 14 dana nakon lansiranja. Naučnici ih neće iskoristiti za osmatranje Zemlje jer će tu priliku iskoristiti 22. septembra sledeće godine, kada sonda bude ponovo proletala pored naše planete radi postizanja dodatnog ubrzanja. Sledeće potom što će „OSIRIS-REx“ ugledati biće asteroid Bennu, koji će se u kameri najveće rezolucije PolyCam pojaviti kao jedan piksel u avgustu 2018. Misija će provesti oko 2 godine u mapiranju asteroida pre nego što pokuša da uzme uzorke u julu 2020. i krene kući u martu 2021.

Na pomenutoj konferenciji otkriven je i jedan zanimljiv detalj. Sonda će doneti na Zemlju između 60 i 2.000 grama uzorka, u zavisnosti od nepoznatog karaktera površine asteroida. Bez obzira na količinu,biće to najveći iznoskoji je neka misija donela još od „Apolla“. Takođe se zna da će, bez obzira na količinu, 4% biti ustupljeno Kanadi kao partneru misije. NASA će takođe poslati i 1,5% materijala Japancima u znak zahvalnosti na sličan poklon koji je njima poslala ekupa „Hayabuse“ sa Itokawe. Ali najveća količina uzoraka – oko 75% - ostaće netaknuto, pažljivo zaštićeno i čuvano za budućnost kada se budu razvile bolje tehnike za analizu i koje će izvući nove rezultate iz starih uzoraka, kao što mi danas saznajemo novosti iz kamenja koje su donele još „Apollo“ misije.

LETILICA

Glavni korpus letilice „OSIRIS-REx“ vuče korene preko „MAVEN-a“ i „JUNO-a“ sve do „Mars Reconnaissance Orbitera“. Kapsula za prikupljanje uzoraka skoro je duplo veća od one na „Stardustu“. „OSIRIS-REx“ će poneti 6 naučnih instrumenata. Možeš skinuti fenomenalne šeme svih instrumenata ove misije.

  • OSIRIS-REx Camera Suite (OCAMS): Tri kamere, PolyCam, MapCam i SamCam. PolyCam služi za slikanje u visokoj rezoluciji, za slikanje asteroida i iz daljine (prve slike cilja) i iz blizine (utvrđivanje mesta sletanja). MapCam je u boji (4 filtera) srednje rezolucije za izviđanje površine čitavog asteroida i pretraga za gejzerima i satelitima asteroida. Širokougaona SamCam će poslužiti za snimanje procesa sakupljanja uzoraka. Learn more (PDF).
  • OSIRIS-REx Laser Altimeter (OLA): Koristiće se za kreiranje topografskih mapa asteroida, onih globalnih i onih detaljnijih oko mesta uzimanja uzoraka. OLA će operisati u rasponima od 0,5 do 7,5 km od Bennoa. OLA se bazira na sistemu razvijenom za misiju vojne istraživačke laboratorije XSS-11 i sistemu Lidar lendera „Phoenix“. Learn more (PDF).
  • OSIRIS-REx Visible and Infrared Spectrometer (OVIRS): Imidžing spektrometar osetljiv na svetlost talasne dužine od 0,4 do4,3 mikrona, koji će odrediti hemijski sastav tla. OVIRS je baziran na instrumentu LEISA “New Horizonsa”. Learn more (PDF).
  • OSIRIS-REx Thermal Emission Spectrometer (OTES): Mapiraće asteroid u tal. dužinama od 5 do 50 mikrona radi proučavanja mineralogije i površinske temperature asteroida. Baziran je na iskustvima instrumenta TES napravljenog za “Mars Global Surveyor” i “Mars Exploration Rover”. Learn more (PDF) and see a photo album.
  • Regolith X-Ray Imaging System (REXIS): Studentski eksperiment konstruisan da mapira raspored elemenata na površini asteroida. Learn more (PDF).
  • Radio Science: Kao i sa svim planetnim misijama, radio naučnici će pratiti letilicu da bi izmerili masu gravitaciono polje asteroida.

Kažu da misija košta oko $800 miliona. To je treća planetna misija – posle „New Horizonsa“ i „Junoa“ – iz Programa „New Frontier“.

07

08
Za misiju je takođe bitan i TAGSAM,
Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism, koji će dunuti mlaz azotnog gasa da bi oduvao regolit sa površine asteroida, a onda uzeti uzorke iz unutrašnjosti. Glava semplera je jedini deo letilice za koji se očekuje da će izvršiti kontakt sa asteroidom, obzirom da ona nije pravi lender. 

Za sada želimo čisto nebo i čiste cevi za gorivo u raketnim motorima prilikom predstojećeg lansiranja!

09

 


’OSIRIS-REx’ spreman da donese uzorke sa asteroida Bennu


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...