Astronautika: misije

Od juče, 9. septembra, HISTRIONi u letnom režimu

Atmosferske sonde HISTRION 5 i 6 od danas, 09. septembra, nalaze se u tkz „Letnom režimu“.To znači da su obje sonde sa svim svojim sustavima i korisnim teretom od sada i službeno u proceduri „T-5 dana“. Lansiranje sondi obaviti će se za vrijeme povoljnih meteoroloških uvjeta – lansirnog prozora.

L 06092016 MOD

HISTRION radnoValja razlikovati povoljne vremenske prilike koje doživljavamo na zemlji od vremenskih prilika koje predstavljaju okružje sondi tijekom njihova lansiranja, leta u bliski svemirski prostor, povratka te slijetanja. 3D prognoze vjetrova i računalne simulacije putanje leta sondi omogućavaju pouzdano planiranje misija pet dana unaprijed. Simulacije koje se svakodnevno provode od pred kraj avgusta do danas nisu pokazale niti jedan povoljan dan za lansiranje. Vjetrovi koji pušu u visokim slojevima atmosfere već dva tjedna uvjetovali bi spuštanje sondi na otvoreno more 50-150 km jugoistočno, južno odnosno jugozapadno od Pule pa sve do Ravene i San Marina u Italiji što nije prihvatljiva opcija.

U trenutku kada simulacije pokažu da za pet dana predstoji povoljni lansirni prozor ekipa Istarskog svemirskog programa pokreće proceduru lansiranja sondi u bliski svemir.

Podsjetimo kako će lansiranje biti obavljeno sa Svemirske luke „Herman Potočnik“ kod Industrijsko-obrtničke škole na Vidikovcu a cjelokupno događanje otvoreno za javnost.

Program događanja biti će u medijima objavljen tri dana prije lansiranja.


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 14 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 19 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...