Astronautika: misije

Proslavljeni američki astronaut Alen Bin (Bean), koji je kao član druge mesečeve ekspedicije u novembru 1969. kao četvrti čovek kročio na Mesec, preminuo je 26. maja u 86 godini.

173008081 8d081e14 deea 4ffc a219 6013dd367929
Alen Bin (1932-2018.)

Alen Bin je preminuo u bolnici u Hjustonu, gde je hitno prebačen posle pogoršanja zdravlja za vreme putovanja u Indijani, pre dve nedelje.

Kao mornarički probni pilot sa preko 5500 časova provedenih za komandama aviona, Bin je u oktobru 1963. izabran u treću grupu astronauta NASA-e. Njegov prvi kosmički let, šest godina kasnije je bio jedan od epskih događaja u istoriji astronautike. Kao pilot mesečevog modula u misiji "Apolo-12" skupa sa komandanom Čarlsom Konradom (Charles Conrad) Bin je dva puta izlazio na Mesec, u oblasti Okeane bure. Treći član posade Ričard Gordon (Richard) ostao je da kruži oko Meseca. Konrad i Bin su sleteli nedaleko od aparata "Servejor" koji se nalazio na Mesecu duže od dve godine i sa njega demontirali nekoliko naučnih pribora. Na Zemlju su doneli preko 30 kilograma uzoraka mesečevog tla.

H0046 L122616452

Bin na Mesecu

Posle toga, u julu 1973. komandovao je drugom misijom na prvoj američkoj orbitalnoj stanici "Skajlab" (Skylab), gde je proveo u to vreme rekordnih 59 dana.

P2 Skylab 3 Bean shaving
Alen Bin na stanici "Skajlab"

Bin je napustio Mornaricu 1975, a šest godina i NASA-u. Za razliku od svojih kolega, astronauta, Bin se nije bavio privatnim biznisom, već - umetnošću. Ostatak svog života posvetio je slikanju događaja iz slavne epohe čovekovih letova na Mesec i populariziji osvajanja kosmosa.

Alan Bean artist

Alen Bin je rođen 15. marta 1932. u gradu Viler (Wheeler), Teksas. Godine 1955. diplomirao je vazduhoplovni inženjering, posle čega prelazi u Ratnu mornaricu gde je leteo na 27 različitih tipova borbenih aviona.

Više od 40 godina bio je u braku sa drugom suprugom Lesli, dok je iz prvog braka imao ćerku i sina.

Pre nekoliko meseci, rastali smo se i sa Džonom Jangom, još jednim istraživačem Meseca, tako da je posle odlaska Alena Bina sa životne scene, broj živih astronauta koji su bili na Mesecu smanjen na samo četiri - Oldrin ("Apolo-11"), Skot ("Apolo-15"), Djuk ("Apolo-16") i [mit ("Apolo-17"). Od druge mesečeve posade (misija "Apolo-12") sada više nema nikog u životu. Konrad je preminuo 1999, a Gordon krajem 2017.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 1 dan ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije

Foto...