Astronautika: misije

U julu 2015. Nasina sonda 'New Horizons' je poslala kući slike iz blizine Plutona i njegovih meseci – zadivljujuću seriju slika koja je mnoge nagnala da se zapitaju kako li bi izgledao let iznad ovog zaleđenog tajanstvenog sveta.


https://youtu.be/g1fPhhTT2Oo

Više ne moraju da se pitaju. Koristeći aktuelne podatke sa NH i digitalni model elevacija Plutona i njegovog najvećeg meseca Harona, naučnički tim je kreirao film virtuelnog leta iznad površine i ponudio spektakularnu novu perspektivu brojnih neobičnih tvorevina koje su otkrivene i koje su preoblikovale naš pogled na Plutonov sistem – sa pozicije koja je bliža površini nego što je bio sam brod!

Ovaj dramatični let iznad Plutona započinje iznad visoravni na jugozapadu i velikih naslaga azotnog leda na Sputnik Planitii. Posmatrač prvo leti iznad zapadnih oboda Sputnika, tamnih ivica, kraterskog terena Cthulhu Macula, sa planinskim blokovima koji se vide na desno. Tura se nastavlja ka severu preko izlomljenih ravnica Voyager Terre a onda skreće ka jugu preko Pioneer Terre – koja prikazuje duboke i široke jame – pre nego što završi iznad glatkog terena Tartarus Dorsa na dalekom istoku neposećene polulopte.

Topografski relješ je uvećan dva ili tri puta da bi se istakla topografija, a boje na površini su malo izmenjene da bi se bolje uočavali detalji.

Digitalnu mapu su renderovali i montirali Paul Schenk i John Blackwell iz Insituta u Hjustonu. Sva imena na Plutonu su i dalje neslužbena.

ndj

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...