Astronautika: misije

Za sve one koji su uvereni da vojna industrija i osvajanje kosmosa nemaju stroge geopolitičke korene, samo treba da pogledaju Južnu Koreju. Njihova kosmička agencija je stara samo 5 godina, snažno je podržana od Amerike i velikih domaćih kompanija kao što su 'Hyundai' i 'Samsung', a dosadašnja dva lansiranja satelita (četiri nisu uspela) vode se kao program testiranja vojnih balističkih projektila. Sada se priča da za dve godine hoće da lansiraju raketu na Mesec! Kako i uz čiju pomoć?

km1 

Priznajem da me je posle vesti da je 1981. Mongolija imala kosmonauta najviše iznenadio indijski kosmički program. Sve im ide od ruke: iz prve su lansirali lunarni orbiter, a onda i Marsov! Sledećeg meseca će napraviti još jedan korak od Sedam milja, jer će lansirati misiju 'Chandrayaan 2', lunarni orbiter, lender i rover – 'tri u jedan'! Zato sam u tom kontekstu rešio da napišem priču o još jednoj azijskoj lunarnoj misiji: 'Korean Pathfinder Lunar Orbiteru' (KPLO), koji trenutno razvija Južnokorejski aeronautički istraživački institut (KARI). Vrlo dugo su kružile glasine da će lansiranje biti u decembru 2018, ali sada se sve češće pominje decembar 2020. Biće to prvi korejski brod van Zemljine orbite. Poput Indije i Kine, Koreja ima u planu čak nekoliko lunarnih misija, čime će snažno porasti njenja sposobnost za deep-space avanture.


https://youtu.be/abfb61TsqHs

Pošto nema mnogo podataka o novoj misiji, oni uglavnom potiču sa slajdova prezentacije (PDF) koju je pripremio istraživački direktor KARI-ja Gwanghyeok Ju za sastanak sa direktorima Nase u oktobru. Neke informacije potiču i iz Nase i ASU.

KPLO je mala letilica težine oko 550 kg. Biće sastavljena uglavnom od korejskih komponenti, uz 'određenu tehničku podršku Amerike' (~30%), posebno u segmentu telekomunikacija, navigacije i dizajna same misije. Nakon lansiranja uz pomoć jedne od komercijalnih raketa, trebaće joj mesec dana da stigne do Meseca (koristeći tzv. 'phasing loop transfer' trajektoriju koja će obuhvatati tri ipo orbite oko Zemlje, 'pumpajući' visinu sve do presecanja Mesečeve orbite), sa planom da nominalna misija traje oko godinu dana. Pogon će obezbeđivati četiri monopropelantna trastera snage 30 N i četiri trastera za kontrolu položaja snage 5 N. Kada stigne do Meseca, satelit će ući u skoro kružnu polarnu orbitu visine oko 100±30 km.       

km3
Planirana 31/2 trajektorija 'phasing loop transfer' korejskog satelita KPOL. Za lansiranje će konkurisati američka kompanija 'SpaceX' i indijska 'Antrix'.

km4
Slajd No.8 iz prezentacije 10. oktobra 2017.

Koreja planira da u KPLO ugradi paket od 4 naučna instrumenta ukupne težine 25 kilograma:

  • LUnar Terrain Imager (LUTI) treba da u visokoj rezoluciji snima lunarnu površinu radi mapiranja budućih zona za sletanje i drugih 'interesantnih mesta'. Rukovodilac projekta je Haeng-Pal Heo iz KARI-ja.
  • Polarimetric Camera (PolCam) baviće se polarimetrijom u tri UV/vidljive talasne fužine (320, 430 i 650 nm), studiraće lunarnu površinu pri faznim uglovima od 0 do 120 stepeni. Rukovodilac ovog projekta je Yong-Jun Choi iz korejskog instituta KASI.
  • KPLO Magnetometer (KMAG) je fluksni magnetometar koji će kartografisati lunarno magnetno polje i usredsrediti se posebno na enigmatske lunarne vrtloge. Rukovodilac projekta je Ho Jin sa univerziteta Kyung Hee (KHU).
  • KPLO Gamma Ray Spectrometer (KGRS) će mapirati površinski raspored glavnih elemenata (uključujući Mg, Ni, Cr, Ca, Al, Ti, Fe, Si, O, U i He-3) i vode. Rukovodilac ovog projekta je Kyeong-Ja Kim sa Korejskog geo- i mineraloškog instituta KIGAM.

Pored navedenih, Nasino odelenje za napredne istraživačke sisteme (koje je deo Nasine grane koja se bavi letovima ljudi, a ne naukom) pripremilo je još jedan instrument:

  • ShadowCam je kamera teška 10 kg i koristiće iskustvo kamere 'Lunar Reconnaissance Orbiter Camera' ali će biti 800 puta osetljivija. Glavni naučnik je Mark Robinson sa ASU.

Misija će se takođe usredsrediti na razvoj nekoliko (vojnih) tehnologija, kao što je uspostavljanje radio-veze koju je nemoguće 'provaliti'. KPLO će biti lansiran komercijalnom raketom, ali nijedan ugovor nisakim još nije definitivno potpisan. Naravno, glavni kandidat je 'Falcon 9 v1.2'.

Jedna od izazovnih prepreka koja se javlja jeste telekomunikacija. KARI će apdejtovati sve svoje postojeće satelitske komunikacione centre (to nema veze sa 'Kwasonzima'?) da bi bili kompatibilni sa Nasinom deep-space mrežom DSN. KARI takođe radi sa Nasom na unapređenom arhiviranju svojih podataka po standardima kompatibilnim Nasinim i evropskim. Oni, navodno, nemaju drugog razloga za to do da šeruju svoje podatke sa naprednim svetom. Sic!

Ako KPLO prođe uspešno, Južna Koreja ima planove za nekoliko budućih misija. Druga misija bi mogla da bude slična indijskoj 'Chandrayaan 2', sa orbiterom, lenderom i roverom, ali se o detaljima malo govori. Druga misija bi trebalo da bude lansirana korejskom domaćom raketom, KSLV-II. Najveći doprinos drugoj misiji bila bi demonstracija domaćeg drugog stepena za KSLV-II.

Sledi snimak predavanja Gwanhyeok Jua i njegova prezentacija Korejskog lunarnog programa u julu prošle godine. Otvaranju ovog velikog naučnog foruma o saradnji sa Amerikom i samom predavanju prisustvovala je i predsednica Koreje, Park Guen-Hye[1]. Pošto je KPLO pokrenut na njenu inicijativu i za njenog vakta, nije sigurno kakva je sudbina projekta, ali je Ju insistirao da se misija nastavi, ali uz odlaganje datuma lansiranja.


https://youtu.be/nKjTlmgn4nk

km5

km6

[1] Iako je proglašavana za najuticajniju ženu Azije, prošle godine je zaglavila robiju zbog korupcionaške afere – primala je ogromnu lovu od 'Hyundaija'. Prethodno, njen otac je u pet uzastopnih mandata bio predsednik Koreje. Inače, čim je postala predsednica 2013, strmoglavno je odletela na sastanak sa Obamom.

  Nema veze s temom, ali je zanimljivo ko su najuticajnije žene sveta. 1.) Merkel; 2.) Tereza Mej, premijerka UK; 3.) Melinda Gejts, žena bila i osnivač njihove fondacije koja je najveća privatna u SAD sa fondom od $50 mld; 4.) Šeril Sendberg, direktorka 'Fejsa'; 5.) Meri Bera, direktorka 'Dženeral Motorsa'; 6.) Suzan Vojčicki, direktorka 'YouTuba'; a slede direktorke Međunarodnog monetarnog fonda, španske banke 'Santander' (maheri za pranje love!), IBM-a, itd. Koji kokošarnik...

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: