Astronautika: misije

Na našoj televiziji je do kora bila jedna reklama za pivo, gde jedan mladi Nasin tehničar na Zemlji, očigledno ljubitelj ovog napitka, programira tako Marsov rover da se ovaj u jednom pretvara u stočić za pivo i svetleću reklamu ...

E, kada bi to bilo moguće, mislim da bi Nasa rado pristala na jednu ovakvu ludoriju, jer je pre pet dana, 18. avgusta, obeležen jedan neverovatan jubilej. Tog dana je navršeno 2.000 Marsovih dana, odn. solova, od kako je Marsov rover „Spirit" u uspešnoj misiji, koja je inicijalno bila zamišljena kao tromerečna ekspedicija.

„Spiritov" brat blizanac, „Opportunity", proslaviće sličan praznik 8. septembra. Roveri su do sada pronašli stene koje predstavljaju jasan trag uticaja vode na Marsu u dalekoj prošlosti. Iako oba rovera pokazuju znake starenja, još uvek su sposobna za mnoga naučna istraživanja.

Od kako su sletela na suprotne strane Marsa u januaru 2004. godine, „Spirit" je prevalio 7,73 km, a „Opportunity" 17,2 km. Do sada su na Zemlju poslali preko 246.000 fotografija.

Svaki Marsov sol traje 24 sata 39 minuta i 35,244 sekunde, što je oko 2,7% duže od Zemljinog dana.

putanjarovera

Da roveri još uvek rade svoj posao i da pronalascima nikad kraja, dokazao je nedavno rover „Opportunity". Njegova panoramska kamera (Pancam) je 1961. sola uspela da detektuje i snimi stenu nazvanu „Block Island", a koja predstavlja najveći do sada pronađeni meteorit na Marsu.

Analizom roverovog alfa i rendgenskog spektrometra utvrđeno je da je meteorit, prečnika preko 60 santimetara, bogat gvožđem i niklom.

Donja slika je u veštačkoj boji, jer su korišćeni trobojni filteri na Pancamu: 750-nanometarski (crveno), 530-nanometarski (zeleno) i 430-nanometarski (plavo).

Mars_pivo

Veća slika

 

Inače, roveri jesu mali ali su naše „oči" iz svemira moćne. Na donjoj slici, koja obuhvata malo više od 1,2 km2, a koju je sa Marsove orbite načinio Mars Reconnaissance Orbiter svojom već na ovom sajtu slavnom HiRISE[1] kamerom. Snimak je načinjen tokom popodneva 1783. sola. U odnosu na prethodni sol, „Opportunity" je prevalio oko 130 metara, pa se sa desne strane od rovera daju uočiti tragovi točkova koji presecaju dine.

Ovakve slike su značajne radi planiranja ruta za vožnju ali i izbegavanja opasnih terena ili planiranja zanimljivih istraživnja (kao što su mali krateri dole i levo od središta slike).

Mars_pivo2

Veća slika



[1] High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) je kolor kamera teška 64,2 kg i „teška" $40 miliona. Napravio ju je Ball Aerospace & Technologies Corp. po nacrtima Lunar and Planetary Laboratory sa Univerziteta Arizona. Kameru čini reflektujući teleskop prečnika 50 cm, što je veće od bilo kojeg ugrađenog u neku deep space misiju.

 

Još o ovoj temi:

ISTRAŽIVANJE PLANETE MARS Sve o Marsovim roverima

Dužina života Marsovaca

Djeca nude riješenja za spas Spirit

Hoće li NASA uspeti da bombarduje Mars?

Pješčana zamka uhvatila NASAina robota

Problemi oko Marsa

Roveri stare i umiru na Marsu

MARS

.


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...