Astronautika: misije

Dugo nema vesti o 'New Horizonsu' ne zato što se ništa ne dešava već zato što nema ko da napiše nešto. A povoda ima koliko hoćeš...

nh1

Recimo, posle dugog, dugog perioda hibernacije, NH je probuđen radi započinjanja priprema za istorijski susret planiran za Novu godinu 2019. na samim granicama solarnog sistema.

New Horizons, koji je proleteo pored Plutona u julu 2015, prebačen je 21. decembra u hibernaciju radi štednje resursa. Ali 5. juna, operativni tim misije iz Laboratorije za primenjenu fiziku sa fakulteta Džons Hopkins primio je preko Nasine komunikacione kosmičke mreže potvrdu da je sonda uspešno 'probuđena', kao što je i bilo programirano. 

Letilica je odmah počela pripremu za novogodišnji randevu sa najdaljim objektom u istoriji. Sonda sada leti na preko 6 milijardi kilometara od Zemlje kroz pojas zaleđenih krhotina koje okružuju solarni sistem iza Neptuna a koji se zove Kajperov pojas, i narodne mesece će provesti u pripremama za susret sa malim objektom Kajperovog pojasa, nazvanim Ultima Thule.

nh2

'Naš tim je već uveliko zagazio u planiranja, proračune i simulacije našeg predstojećeg susreta sa Ultima Thulom i vraćen je u aktivni režim radi fly-by operacija,' kaže glavni čovek misije, Alan Šternsa Istraživačkog instituta iz Kolorada.

Tokom prva tri dana posle buđenja, tim misije je najpre poslao brojne softverske komande ka brodskom računaru. Odmah potom, tim je apdejtovao brodsku memoriju u koju će da budu smešteni podaci o Kajperovom pojasu, a potom naredio seriju sistemskih provera. Ovi potezi će da oduzmu sledeća dva meseca, a fly-by operacije i daljinska osmatranja Ultime će započeti krajem avgusta.

Ultima Thule, sa zvaničnom oznakom 2014 MU69, predstavlja tajanstveni svet koji se okreće na oko milijardu milja iza Plutona. Ultima Thule je odabrano kao nadimak za taj objekat, jer se nalazi 'iza Thule', tj. iza granica poznatog sveta. 

nh3
Od oktobra do novembra 2015. NH je izveo 4 korigujuća manevra, a 2017. još dva. Goriva je sve manje i svi se plaše da se ne upali crvena lampica... Znam da neki u Nasi prave suludi plan da se posle 2019. sonda okrene ka još jednom objektu!

NH će započeti tzv. approach phase 16. avgusta 2018. snimanjem MU69i prostora oko njega. NH će pokušati da na vreme otkrije potencijalne objekte koji bi predstavljali opasnost, kao što su sateliti ili prstenovi.

Ako se otkrije neki objekat, NH ima četiri planirane mogućnosti da promeni trajektoriju između oktobra i početka decembra 2018. Rezervna trajektorija će provesti NH na 10.000 km od MU69, ali će naučni podaci biti svakako lošijeg kvaliteta nego što je za sada planirano. Procenjeno je da asteroid ima prečnik oko 30 km, a uz to izgleda da poseduje i jedan mesec.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...