Astronautika: misije

NASA je posle puno peripetija jutros lansirala sondu na 7-godišnju misiju oko Sunca.

ps1

Sinoć je raketa-nosač 'Delta IVH'bila spremna za start, ali je samo minut i 55 sekundi pre uzletanja kontrolor povikao: 'Hold. Hold, Hold!' Konstatovano je da je sistem za napajanje tankova helijumom pod pritiskom otkazao...

ps2
Parkerova solarna sonda.

ps3
Jutošnje uzletanje sa Floride!

Pošto je lansirni prozor bio otvoren samo 65 minuta, raketa je stopirana a uzletanje otkazano. Kvar je brzo popravljen...

Jutros je raketa konačno uzletela i uzela kurs ka Veneri. Podsećam da će raketa morati čak 7 puta da obleti na maloj visini iznad Venere da bi dobila dovoljnu brzinu da stigne do Sunca! Tamo će za 7 godina probati da napravi 24 kruga, od kojih će neki biti na visini od samo 6,16 miliona km od vidljive površine. Ako predstavimo model na kome su Zemlja i Sunce udaljeni 1 metar, sonda će proleteti na oko 4 cm od Sunca!

ps4 700

Za sada pršte samo Tweeteri, ali se zna da su stepeni rakete uredno odbačeni, a Brendan Byrne, ULA CEO, kaže da će sonda, kada se odvoji od rakete, leteti brzinom od 70.000 km/h! Kako on kaže, to je MIND BOGGING FAST!

Više o ovoj misiji:

 'Parker Solar Probe': brod koji će 'dotaći' Sunce

'Parker Solar Probe': nije poleteo!

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...