Astronautika: misije

21. septembar 2018. će ući u istoriju kao dan kada su ljudi uspeli da spuste dva pokretna aparata na površinu asteroida. Tog dana, japanska sonda 'Hayabusa 2' je odbacila dva rovera 'MINERVAII-1', koja su ubrzo potom sletela ka asteroid. O tome smo već čitali, a sad sledi nastavak jer su stigle nove slike.

Taj mali asteroid prečnika 900 metara i perioda rotacije od 7,63 sata, za jedan Zemljin dan doživi skoro tri svoja dana. Kontrolori misije 'Hajabusa', prateći tradiciju Marsovih sondi, te dane nazivaju imenom 'sol'. Dva rovera 'MINERVAII-1' odbačena su 21. septembra u 13:05 po japanskom vremenu (06:05 po našem). Rover 1A je napravio prvi fotografiju tri minuta posle odvajanja. Na njoj smo videli sondu 'Hajabusu 2' i deo asteroida. Slika je bila blurovana zbog rotacije koju je rover imao.

mm1

Površina asteroida.

Roveri, zajedno sa kontejnerom u kome su doputovali, pali su u zadatu zonu, malo izvan 'Hajabusine' prilazne trajektorije. Odmah nakon sletanja nije bilo slanja telemetrije, ali su stigli sigurni znazi da su se aparati spustili. Rotiranje asteroida je dovelo do smanjivanja količine Sunčeve svetlosti koja pada na solarne panele, to je dovelo do pada struje koja se proizvodi, a to je bio znak da su roveri na površini. Da nisu sleteli, roveri bi i dalje bili osvetljeni i ne bi bio zabeležen pad napona, što se i dogodilo sa prvom 'MINERVOM' kada je u novembru 2005. 'Hajabusa 1' pokušavala da sleti na Itokavu. Tokom 2. i 3. sola nijedan podatak nije poslat, ali 4. sola – to je bilo 22. septembra – rover 1A je potvrdio da je napravio skok od oko 15 metara u dalj, dok je rover 1B poslao podatak o temperaturi površine i potvrdio da čeka na skok. Rover 1A je poslao i sliku napravljenu tokom skoka u 02:44 UTC 22. septembra.

mm2
Slika Rjuge koju je napravio rover 1B u 04:05 UTC od 21. septembra dva minuta nakon odvajanja od 'Hajabuse 2'. Sve ove slike smo videli u prvom tekstu objavljenom na sajtu čim su se 2 mini-sonde spustile.

mm3
Slika rovera 1A napravljena u 2:44 UTC tokom prvog skoka.

mm4
Dva rovera 'MINERVAII-1'.

'Hajabusa 2' je detektovala svetlucavu tačku na površini Rjuge nedugo nakon predviđenog sletanja rovera. Tim misije još uvek ne znaju da li je bljesak poticao od jednog od rovera ili od kontejnera, ali je u svakom slučaju poticao od uređaja koji je odskočio od površine asteroida. Tokom manevra odbacivanja rovera, 'Hajabusa' je napravola fotografiju asteroida u velikoj rezoluciji – normalno, pored onih koje su napravili roveri – sa visine od samo 64 metra!

mm5
Zona sletanja 'MIRERVEII-1'.

mm6
Mesto sletanja i senka 'Hajabuse 2' na površini!

mm7
Faze spuštanja rovera na Rjugu. I ova šema je već prikazana u prošlom textu. (ONC-W1 i W2 su optičke navigacione kamere.Tokom odbacivanja lendera, W2 će praviti slike odvojenih letilica, dok će W1 pratiti spuštanje i njihove trajektorije. Nakon sletanja, male aparate će sa visine od 1 km locirati ONC-T.)

mm8
Sonda je tri puta uhvatila odbljesak sa jednog od rovera ili od kontejnera.

mm9
Slika sa površine rovera 1A

mm10
Slika najveće rezolucije sondine kamere ONC-T sa 'Hajabuse 2' sa visine od 64 metra.

mm12
Deo koji je snimljen na prethodnoj slici.

23. septembra, tokom sola 7, pristigla je telemetrija sa dva rovera i potvrdila da je i rover 1B takođe skočio i poslao tri fotke napravljene tokom skoka. Taj rover je uspeo da pošalje slike svoje okoline neposredno pred skok i odmah potom. U međuvremenu, rover 1A nas je obradovao dvela slikama napravljenim 23. septembra u 00:43 i 00:48 UTC. Na njima se vidi površina Rjuge i senka njegove trouglaste antene i jednog od temperaturnih senzora.

mm11
Slike sa rovera 1B napravljene tokom skoka 23. septembra.

mm13
Dva nova snimka sa površine tajanstvenog asteroida. Napravio ih je rover 1B. Neverovato je osvetljenje! Leva je napravljena pre skoka, gornje tri tokom leta, a desna posle doskoka.

mm14
Slika sa rovera 1A 23. septembra u 00:48 UTC.

mm15
Još neke nove slike sa 'MINERVEII-1A'.

Preporučujem obavezno ovaj kratki filmićNaravno, i ovaj. Sve što ti nije jasno, posle ovoga biće...

m16

Odličan filmkoji objašnjava glavne instrumente 'Hajabuse 2'.

Da bi vedeo gde je 'Hajabusa 2' sada, pogledaj ovo

 


Odiseja rovera 'MINERVA' na površini Rjuge

'Hayabusa 2' na manje od 1000 metara od Ryugu!

'Hayabusa 2': na pragu asteroida Ryugu

'Hayabusa 2' snimila svoj cilj

Šta sad radi „Hayabusa 2“?

„Hayabusa 2“ snimila Zemlju i Mesec 

Hayabusa 2

Lansirana japanska medjuplanetrana sonda "Hajabusa-2"

HAYABUSA - lovac za uzoke asteroida

Hayabusa ipak donjela uzorke asteroida na Zemlju

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...