Astronautika: misije

i1

InSight je robotizovan lender namenjen istraživanju unutrašnjosti Marsa. Lansiran je5. maja ove godine, a na cilj treba da stigne 26. novembra. Treba da se strpimo još manje od tri nedelje i ako sletanje bude uspešno i instrumenti budu radili kako se od njih očekuje, poteći će novi, vrlo zanimljivi podaci sa Marsa. Jer, do sada su lenderi i roveri istraživali Marsovu površinu i atmosferu, istrqživali su kanjone, vulkane, stene, a ovaj lender treba da začeprka po Marsoom tlu i vidi šta ima unutra. Treba da iznedri podatke koji su sada zakopani ispod površine da bi procenio koliko toplote emituje planeta iz svoje unutrašnjosti, kakav je sastav palnete i prema tome koliko je ona slična sa Zemljom, tj. da li su obe planete naprvljene od istog materijala. A i da dobije neke osnovne podatke o samom jezgru planete.

I to nije sve, ali detaljnije o ovoj misiji treba da porčitate u iscrpnim člancima Drašak Dragovića posećenim toj divno j misliji:

main pia22743 nasa
Mesto sletanja misije. Igleda monotono, ali to je odlično mesto.

Ali šta je u vezi ove misije novo? Pa novo je da je pre neki dan Nasa odredila mesto za sletanje sonde. To nije uopšte bio lak izbor. InSight je lender i gde sleti tu ostaje. Nema mogućnost za kasniju korekciju. Ako sleti na neku grbu, istraživanje je verovatno unapred propalo. Teren treba da je ravan i nizak tj. Da ionako retka Marosva atmosfera bude što deblja kako bi padobran uspešno mogao da obezbedi meko sletanje. Teren treba da bude svetao, otvoren prema Suncu jer će mu ono napajati njegove baterije. Lender treba da radi tokom cele godine (a to je 26 meseci koliko na Marsu traje godina) i da cele godine održava pogodnu temperaturu svojih instrumenata. Znači, mora da je u ekvtorijalnom predelu, a ne tamo gde bi izrazita zima zamrzla instrumente. Naravno trebalo je voditi računa i o predelu koji je pogodan za bušenje tla i koji može naučnicima da pruži očekivane podatke. 

pia19143 ellipse

Naučnici su razmatrali 22 mesta i na kraju su se odlučili za ravno područje Elysium Planitia. To je široka ravnica na ekvatoru, južno od vulkanskog područja Elisium gde su smešteni vulkani Albor Tholus i Hecates Tholus. Ali to područje je prilično prostrano, a planirana zona sletanja je znatno uža. Ona ima ovalni oblik širine 27 i dužine 130 kilometara. 

pia13573 16

Nakon uspešnog lansiranja misije sada sledi iščekivanje u vezi sletanja lendera. Posle toga dolazi na red provera instrumenata, što opet unosi dozu neizvesnosti u čitav poduhvat, a ako i to prođe dobro, onda sledi ono zbog čega je InSight i poslan na Mars: kopanje, analiza, slanje materijala, analize… dakle, ako sve krene dobro očekujemo u sledeće dve zemaljske godine nove rezultate sa Marsa.

134 MarsLandingSites InSight

LINKOVI


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 3 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...