Astronautika: misije

Neobična vansolarna planeta? Ili dva spojena satelita? Ništa od toga. Ova fotografija koja prikazuje kosmičkog Sneška Belića, kako su ga novinari već nazvali, zapravo je samo varka za oči. Zapravo to su dva Saturnova satelita: Diona (Dione) i Reja (Rhea), ali snimljeni iz takvog ugla da se oni, iako su međusobno veoma udaljeni, vide kao da su spojeni u jedno telo.  

 
cosmicsnowman

NASA/JPL/Space Science Institute

 

Dione je gornji satelit i bliži je letelici Cassini koja je i napravila ovaj snimak. U trenutku snimanja Diona se nalazila 1,1 milion kilometara daleko od letelice, a Reja na oko 1,6 miliona kilometara. Prečnik Dione je 1123 km,a Reje 1528, ali zbog različite udaljenosti od letelice oba satelita izgledaju skoro isti po veličini.

Oba satelita imaju svaki svoju orbitu oko Saturna. Diona je otprilike na razdaljini na kojoj je Mesec udaljen od Zemlje. On Saturn obiđe za oko 2,7 dana, a Reja koji je malo dalje, to učini za 4,5 dana.

Diona u svom južnom polarnom području ima veliki krater, Evander. To doprinosi na ovoj slici doprinosi iluziji da je spojen sa Rejom. Istovremeno oba satelita su osvetljena iz istog ugla te je utisak da se radi o jednom telu još uverljiviji.

Inače Reja je drugi najveći satelit Saturna (posle Titana). Po gustini sličan je Dioni, ali je on pretežno snežna grudva jer se sastoji od tri četvrtine leda pomešanog sa jednom četvrtinom stena. Diona opet ima u sebi jednu trećinu kamenja i dve trećine leda. Moguće je da ispod njene površine postoji okean. 

Izvori: PusOrgAstronomy


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...