Astronautika: misije

Spirit izgubljen 2010. Opportunity 2018.

Titulu najdugovječnijih rovera u Sunčevom sustavu nesumnjivo nose  NASAini točkaši Spirit i Opportunity (MER A i MER B). Lansirani u ljeto 2003. na Mars su prispjeli početkom 2004. Inženjerski tim garantirao je operativnost od najmanje 90 radnih dana na Marsu. 

mer A i B test na zemlji

Prolazili su dani, tjedni, mjeseci, godine.. a blizanci nastavljali svoj posao usprkos povremenim problemima i oštećenjima koja su pretrpjeli radeći na vanzemaljskom svijetu. Spirit je u proljeće 2009.. upao u pješčanu zamku iz koje se nije pravovremeno uspio izvući. Elektronička krv zauvijek je početkom 2010. prestala kolati njegovim procesorima. Bio je to kraj. 

Opportunity je nastavio dalje, sve do ljeta prošle godine kada ga je sustigla iznenadna planetarna pješčana oluja koja je zatamnila danje nebo i prekrila fotonaponske panele naslagama pijeska. Posljednja komunikacijska seansa sa Opportunityjem odrađena je 10. juna 2018. Sve dosadašnje seanse radiokomunikacijskog slušanja signala nisu dale uspjeha. Nade za MER B još uvijek ima, postoji čak i „prisilni protokol“ za buđenje rovera no NASA prije takve kritične operacije želi biti sigurna da su sve druge opcije iscrpljene. 

mer A spirit

Godine i godine rada, deseci kilometara prijeđenog puta na dalekom svijetu u (za čovjeka i tehniku) smrtonosnom okružju prije ili kasnije morali su dovesti do takvog ishoda. Na oba NASAina rovera nalaze se elektronički zapisi imena i prezimena ljudi, naziva institucija, tvrtki, ljubavnih poruka i slično svih onih koji su početkom XXI stoljeća sudjelovali u NASAinom edukacijsko-popularizacijskom projektu „Pošalji ime na Mars“. U tome je sudjelovao i naš portal. Jednog dana u dalekoj budućnosti, kada čovjek postane domaćinska vrsta na Marsu mjesta na kojima se nalaze MER A i MER B (kao i drugi artefakti naše civilizacije) postati će „sveta“ mjesta, svojevrsni muzeji ili spomenici na ljude (i njihove robote) koji su tehnički sramežljivo a ljudski odvažno krenuli na put Ciolkovskog;  “Čovjek neće zauvijek ostati u svojoj kolijevci“! U međuvremenu držimo palčeve da neki od radioteleskopa DSN-a registriraju Opportunityjev jutarnji zijev „Hallo Zemlja, di je frka, evo budim se, osvanulo Sunce – idemo raditi.

mer B opportunity


Opportunity i dalje ćuti, tim se i dalje nada

Pokrenut plan za oporavak 'Opportunityja', orbiter poslao pozdrav

Izveštaj sa Marsa: Oluja se smiruje, 'Opportunity spava, a tim priprema oporavak

Marsov rover Opportunity prekinuo kontakt sa Zemljom. Hoće li preživeti?

Opportunity se priprema za još jednu zimu na Marsu

’Opportunity’ oborio 40 godina stari rekord