Astronautika: misije

Interplanetarni cubesat-ovi završili svoje misije

MarCO A i B shematski prikaz rada

MarCO A i MarCO B lansirani su 05. maja 2018. prema Marsu kao sekundarni teret u sklopu misije InSight s ciljem ispitivanja mogućnosti malih letjelica u dubokom svemiru. 

Ubrzo po lansiranju MarCO A i B odvojili su se od InSight-a te ga uspješno ispratili na putu do Marsa letjevši na svega nekoliko tisuća kilometara od njega. Letjelice mase i dimenzija poput nevelikog putnog kofera koštale su dvadesetak milijuna USD. Zahvaljujući njima NASA je stekla veliko praktično iskustvo koje će u budućnosti obilato koristiti u misijama dalekog svemira gdje uvijek postoji mogućnost da se glavnoj letjelici „prikrpa“ još pokoja manja letjelica sa nimalo naivnim znanstveno-istraživačkim i tehnološkim potencijalom. 

Kontakt sa MarCO B izgubljen je 29. decembra 2018., njegov blizanac MarCO A izdržao je malo duže, do 04. januara 2019., sasvim dovoljno da oboje pripomognu slijetanju InSight-a i nastave raditi milijunima kilometara iza Marsove orbite. Malo je vjerojatno da bi se mogao uspostaviti ponovni kontakt s tim letjelicama te je njihova misija službeno zaključena sa danom 05. februara 2019. 

MarCO A i B testiranje
Testiranje

  O ovoj misiji: 
 

Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...