Astronautika: misije

Kada sam poslednji put objavio ovakav tekst, u njemu se pojavljivao i rover 'Opportunity'. Na sveopštu žalost, njega više nema. Blizanci 'MarCO' su takođe prestali da komuniciraju sa Zemljom – nakon što su postali najdalji ikad SmallSats koji su to radili. Međutim, Sunčev sistem je i dalje dobro posećeno mesto, uprkos ovih par gubitaka...

Iako nema zvaničnih vesti, radio-amateri javljaju da kineska letilica 'Chang'e-5 T1' i dalje održava vezu sa Zemljom sa stabilne lunarne orbite. 'Yutu-2' je sišao sa 'Chang'ea-4', istražujući za svoju dušu krater Von Karman – kako se vidi na slikama sa 'Lunar Reconaissance Orbitera'. Sada je i Izrael na putu ka Mesecu sa lenderom 'Beresheet', koji je lansiran 22. februara. Pokušaj sletanja se očekuje 11. aprila. Ako mu to pođe za rukom, SpaceIL će postati četvrta organizacijau istoriji koja je uspela da meko sleti na Mesec.

Ovog tromesečja nas očekuje prilazak solarne sonde 'Parker' vrlo blizu Suncu samo 3 dana pre perihela. Kroz sledeći perihel će proći 1. septembra. Prolet pored Venere 26. decembra će još više 'skupiti' orbitu, čineći sledeći prolet još bližim. 'BepiColombo' će biti u blizini 'Parkera' ali će čitavu 2019. provesti daleko od Sunca, približavajući se proletu pored Zemlje negde u aprilu 2020. godine.

Japanska sonda 'Hayabusa-2' je pokupila nešto uzoraka sa asteroida Ryugu 21. februara. On će krenuti ka Zemlji krajem godine. 'OSIRIS-REx' će provesti ostatak godine istražujući Bennu i planira da uzme uzorke 2020.

Na Marsu, 'InSIGHT' je završio postavljanje seizmometra i trenutno se bavi postavljanjem termosonde, dok je 6 letilica u orbiti iznad. 'Curiosity' se konačno spustio niz padinu Vera Rubin i verovatno će ostatak godine – možda i duže – provesti istražujući glinovitu okolinu u kojoj se našao.

'New Horizons' trenutno ostavlja 2014 MU69iza sebe brzinom od1,250 milion km dnevno ali još uvek obavlja istraživanje Kajperovog pojasa, proučavajući slabašno svetlo sa ostalih sićušnih svetova i pripremajući se za potragu sledeće mete za proletanje...

l1

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...