Astronautika: misije

Pisali smo već da Nasa ima plan da sledeće decenije pošalje ljudsku posadu na Mesec. Novo u ovom naumu je da je Nasa dobila nalog za ubrzano pristupanje ovom poslu. Naime, potpredsednik SAD Mike Pence je prošlog meseca naložio Nasi da isporuči astronaute na Mesec čak četiri godine ranije nego što je to bilo prethodno planirano, tj. da već do 2024. ponovi svoj podvig od pre pola veka i na Mesecu ustanovi svoj bazu sa ljudskom posadom. Čemu ova žurba? Pa, zato da bi SAD i dalje zadržala svoju dominaciju u svemirskim istraživanjima. Sve više se priča o sličnim namerama, tj. osvajanja Meseca, pre svega Kine, a zatim iz prikrajka i drugih svemirskih sila, a tu se pominje Rusija, pa i Indija koja pokazuje slične ambicije. 

Pence je izjavio između ostalog sledeće: 

"Sjedinjene Države moraju da ostanu prve u svemiru i u ovom veku kao što su bile i u prošlom, ne samo da bi time pokrenula svoju ekonomiju i osigurale našu naciju, već́ pre svega, zato što će pravila i ponašanje u svemiru u narednom periodu pisati oni koji imaju odvažnosti da tamo odu i tamo ostanu.“ 

Administrator Nase, Jim Bridenstine, je izrazio svoje uverenje da je ovaj cilj, slanje posade na Mesec do 2024. ostvariv i moguć. 

Isto smatra i svemirska kompanija Lockheed Martin koja je glavni proizvođač kapsule za posadu koja treba da odnese astronaute na Mesec, ali i do drugih destinacija. 

Entering a Lunar Outpost
Umetnička vizija baze na Mesecu (NASA)

Ova kompanija je iznela uveravanja da će ona relativno brzo izgraditi lunarni brod za posadu koristeći tehnologiju koja je već razvijena za letelicu Orion. Ovaj lender bi mogao da se spusti na Mesec do 2024. godine pod uslovom, kažu u Lokidu, da se odustane od ranijeg plana tzv. „rane verzije“ po kojoj 2022. Nasa treba da počne izgradnju svemirske stanice oko Meseca, a koja bi između ostalog trebalo da posluži i za operaciju sletanja na Mesec. 

Stručnjaci koji nisu direktno uključeni u ovaj novi plan Nase se slažu da je takva misija ostvariva, ali bi ona zahtevala dobru koordinaciju i zajednički napor i Nase i Bele kuće kako bi se obezbedilo dovoljno sredstava za ovaj poduhvat. Istorijski posmatrano i Kongres i Bela kuća su skloni da razvlače Nasu u različitim smerovima, ali agencija, tj. Nasa nema baš toliko novaca da svima izađe u susret i da ostvari sve što se od nje traži. Dakle, i izvršna i zakonodavna vlast Amerike će morati da budu na istoj strani sa svojim ambicijama kako bi se pomenuta misija zbilja ostvarila 2024.

Za misiju biće neophodno da se završi izgradnja ogromne super teške rakete nosača Space Launch System (SLS) i kapsula Orion. SLS bi po planu trebalo da prvi put bude lansirana 2020. godine. Tada bi ona odnela i Orion na probni let bez posade oko Meseca (misija Exploration Mission 1 - EM-1).

ISS Lunar Outpost Detail
Baza na Mescu (za sad fikcija)

Naravno, sve ovo je samo plan. SLS je već više puta kasnila i nema čvrste garancije da to neće i ovog puta biti tako (zapravo, odlaganja i prolongiranja su gotovo pravilo u svim astronautskim misijama). Možda će Nasa morati, da bi ispunila plan slanja posade na Mesec, da pronađe neko drugo rešenje za raketu a svakako će morati da računa i sa povećanim rizikom na ovom letu, jer je 2024. vrlo blizu, a taj rok ne ostavlja puno prostora za probne letove. 

srdjanO planu Amerike da 2024. godine pošalje ljudsku posadu na Mesec razgovarali smo tokom Mesijeovog maratona ove godine sa Srđanom Penjivragom. Srđan nekoliko decenija prati sve planetarne misije i u toj oblasti nema mu premca. Dakle, šta Srđan misli, da li je pomenuti plan za ponovno osvajanje Meseca realan ili je u pitanju samo marketinška priča.

- Moguće je, kaže Srđan, da Nasa ostvari taj plan. Ne kažem da će to biti lako, ali je moguće. Postoje problemi koje bi Amerika morala da reši da bi do realizacije ovog plana došlo. Mislim pre svega na budžet za taj let. Nasa ima svojih dvadesetak milijardi dolara koliko otprilike dobija svake godine i to su ogromna sredstva, duplo veća nego što za astronautiku izdvajaju sve ostale svemirske agencije zajedno, ali Nasa ima i najviše planetarnih misija i drugih istraživačkih i edukativnih projekata koje takođe finansira. Dakle, za sletanje na Mesec, potrebno je obezbediti dodatna budžetska sredstva, ali tako da se ne osujete ostali Nasini projekti. 

-A šta je sa ostalim kandidatima za osvajanje Meseca, šta je sa Kinezima i Rusima, pitamo mi.

- Kina je još vrlo daleko od takvog poduhvata. Ona jeste sve moćnija svemirska sila, ali je još uvek ona tamo gde su Rusija i Amerika bile krajem prošlog veka. Ona tek treba da razvije tehnologiju, da napravi čitav niz testova, da napravi raketu koja će moći da dobaci astronaute do Meseca.

A što se Rusa tiče, oni nemaju raketu nosač. Takvu raketu tek treba da izgradi. Sem toga, kad je Rusija imala poslednju planetarnu misiju? Od toga su prošle decenije i ona nije još razvila nove i moderne tehnologije za planetarne letove. Doduše imala je misiju 2016. ali više kao podrška Evropskoj svemirskoj agenciji.

 

 190214 moon1 630x446

Amerika se sprema za povratak na Mesec

Može li Amerika za tri godine ponovo osvojiti Mesec?


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...