Astronautika: misije

Pre nedelju dana sam pisao o testiranju indijskog antisatelitskog oružja ne sluteći da će to prerasti u najmanje vest meseca. Postaje jasno da pojava ubica satelita i elektronskog ratovanja u kosmosu postaje trend koji vodi ka preoblikovanju ravnoteže u kosmosu i dovodi u pitanje dominaciju Sjedinjenih država, što je zaključak dva nova istraživanja istaknutih vašingtonskih tink-tankova.

Oba su objavljena prošle nedelje, 'Procena opasnosti u kosmosu 2019' Centra za strateške i međunarodne studije(CSIS) i 'Globalne mogućnosti protivsvemira: Procena otvorenog koda'Fondacije za siguran svet, nadovezujući se istraživanja koja su objavljena u lanjskim izveštajima dajući nove informacije.

Možda je samo koincidencija da je CSIS poslao svoj raport samo dan pre nego što je Indija 27. marta lansirala projektil ka svom satelitu na niskoj orbiti oko Zemlje, izazvaši šok u celom svetu.


'To je samo pokazalo kako brzo stvari mogu da se promene u sigurnosnom okruženju u kosmosu', kaže Todd Harrison, direktor CSIS projektu za aeronautičku sigurnost i jedan od autora studije.


Indijski antisatelitski test je stvorio hiljadeopasnih krhotina
.

Izveštaj, baziran na zvaničnim izvorima informacija, fokusiran je na četiri specifične zemlje koje predstavljaju najveći rizik za SAD: Kinu, Rusiju, Iran i Severnu Koreju. Harrison je pozorio da to nije usveobuhvatna procena svih mogućih pretnji za američke kosmičke sisteme jer mnogi detalji o kosmičkom oružju drugih zemalja nisu javno dostupni.

Harrison je istakao nekoliko informacija iz svog izveštaja o 'Proceni opasnosti u kosmosu 2019' koje zajednički oslikavaju sliku (kako je Amerikanci vide) onoga što se događa u globalnoj kosmičkoj trci, a posebno napredak koji je načinila Republika Kina.

  • Kina je prestigla SAD u ukupnom broju kosmičkih lansiranja u 2018, sa 38 naspram 34, i prikazala tehnološku prednost poslavši rover na druugu stranu Meseca.
  • Kineski eksperimentalni 'komunikacioni' satelit SJ 17 (Shijian-17)nastavlja da menja orbite i testira sposobnosti približavanju drugim dvoma kineskim satelitima.
  • Izgleda da je 2018. Kina na veštačkom grebenu Mischief na Spratly ostrvimapostavila vojne kamijene sa elektronskom opremom za radarsko ometanje.

  • U junu 2018, najveća američka kompanija za cybersecurity softvere i sisteme, 'Symantec', prijavila je sofistikovanu hakersku kampanju Kine kojom su bili pogođeni satelitski operatori, proizvođači oružja i telekomunikacione kompanije.

n1

  • Rusija je u decembru 2018. izvršila sedmi test antibalističkog i antisatelitskog 'direct ascent'[1]sistema A-235/RTC-181M PL'Nudolj' koristeći pokretne lansirne sisteme.
  • U septembru 2018. 'procurila' je slika na kojoj je prikazan ruski borbeni avion 'MiG-31' koji je nosio repliku protivsatelitski projektil koji može da se lansira iz vazduha.
  • U septembru 2018. objavljeno je da Rusija razvija sumljivi novi koorbitni protivsatelitski sistem na nuklearni pogon neograničenog dometa poznat kao 9M730 'Burevestnik'(SSC-X-9 'Skyfall') konstruisan za operacije u geosinhronoj Zemljinoj orbiti.
  • Francuska se u septembru javno požalila da Rusi izvode neke operacije u blizini francusko-talijanskih vojnih satelita.
  • Rusija je aktivno koristila svoje kosmičke elektronske sisteme za ometanje GPS signala oko Norveške i Finske tokom vojnih vežbi NATO i saveznika, uključujući vežbe Trident Junction 18[2]Vežbu Clockworku januaru 2019. godine.

n2
Ruska interkontinentalna krstareća raketa 'Buravestnik'
na nuklearni pogon. 

Povodom poslednjeg indijskog ASAT testa, Harrison je izjavio da je nakon godina hvalisanja da poseduju 'direct ascent' protivsatelitske sposobnosti indijska vlada prvi put stvarno demonstrirala tu sposobnost. 'Iako test u početku nije izgledao tako loš za kosmičko okruženje kao što je to bio kineski test iz 2007, ipak je proizveo na hiljade krhotina, od kojih će neke sigurno ostati u orbiti decenijama i pretiti drugim satelitima,' izjavio je Harrison za 'SpaceNews'.

'Test je jasno etablirao Indiju kao kosmičkog suparnika zemljama poput Kine i kao važnog igrača koji će biti uključen u buduće pregovore o normama ponašanja u kosmosu,' kaže on. Međutim, svrha testa se jednako ogleda i u domaćoj politici kao i u geopolitici.

U predgovoru CSIS izveštaja, republikanski se(r)nator Jim Cooper (država Tenesi) tvrdio je da je sigurnost kosmičkog okruženja ključi razlog zbog koga bi Sjedinjene države morale da imaju Kosmičke snage kao posebnu vojnu granu. Cooper je predsenik Komiteta za strateške snage i dugogodišnji zagovornik vojnih kosmičkih snaga.

'Sjedinjene države nisu lideri u protivsatelitskoj tehnologiji,'piše Cooper. 'Naivno smo se nadali da su naši sateliti jednostavno van dometa, previsoko da budu napadnuti, ili da se to niko ne bi usudio.' Ali sada je takvo oružje realnost a Pentagon 'čini vrlo malo s+da smanji ovaj egzistencijalni rizik.'dodaje ovaj.

'Ovo je godina odluke,'tvrdi Cooper. 'Predsednik je nedavno zatražio formiranje Kosmičkih snaga.Pentagon je odgovorio predlogom, a ovogodišnji Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane doneće odluku'.

Kao što se iz ovog kratkog navoda dâ uočiti, to je da Amerika spremno i planski uleće u novu eskalaciju i da uredno sledi korak po korak puta koji uvlači planetu ka zahuktavanju Hladnog rata kakav smo nekad već imali i za koji smo mislili da smo našom kolektivnom pameću prevazišli... Obećanje ludom radovanje.

Jedan od genija XX veka, holivudski režiser Alfred Hičkok je govorio da ako se pištolj pojavljuje u prvom kadru sigurno je da će do kraja filma nekad opaliti... Ko sme da se kladi da je ovog puta pogrešio?Za sada sve, bukvalno sve, ide u tom pravcu.

n3
Malezijski lovac 'Suhoj-30'ispaljuje protivsatelitski projektil PALAT ASAM (Precision Accurate Light Active Targeting Anti Satellite Missile). 

n5
Amerikanci su započeli rad na ASAT oružju pre 4 decenije. Kao i mnogo puta pre toga, bili su jedini koji su to tada radili. Na slici je lansiranje projektila ASM-135 ASAT1985. godine, kada je uništen satelir 'Solwind'.

 

[1]Ti projektili lete pravo ka meti, po pravoj ili paraboličnoj putanji.

[2]Najveća NATO vazdušna, mopnena, pomorska i kosmička vežba do tada, u kojoj je učestvovalo 50.000 vojnika, 65 brodova, 250 aviona i preko 10.000 vozila.


Novo protivsatelitsko oružje: Indija uništila 'Microsat-R'

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...