Astronautika: misije

  Diane de Versailles Leochares

Nasin administrator Jim Bridenstine, javlja Astronomy, je u ponedeljak objavio da je Nasa izabrala ime za planiranu misiju povratka ljudske posade na površinu Meseca 2024. godine. Misija je dobila ime: Artemis. Artemis (Artemida) je grčka boginja lova, ali i zaštitnica divljači i bila je jedna od najpopularnijih boginja drevne Grčke. Takođe, Artemida se često identifikovala sa boginjom Meseca, Selenom, a ponekad i sa boginjom noći, Hekatom, koja je, opet, bila i boginja Meseca.

Bridenstine je takođe objavio i da će Nasa tražiti od Kongresa dodatnih 1,6 milijardi dolara za početak programa povratka na Mesec. Ali treba naglasiti da to nije ceo budžet potreban za misiju Artemis.

Već su se proneli glasovi da će Artemis koštati osam milijardi dolara godišnje (nezavisno od osnovog budžeta Nase), ali je Bridenstine demantovao taj podatak. Međutim, on nije rekao koliko će projekat koštati. 

Za misiju Artemis Kongres treba da odobri poseban budžet, ali još nije jasno da li za takvo povećanje ukupnog budžeta Nase u Kongresu postoji saglasnost. U svakom slučaju Bridenstine je precizirao da novac za Artemis neće pogoditi sredstva drugih Nasinih projekata. 

bigelow aerospace
Baza na Mesecu, umetnička vizija

Međutim novac nije jedini problem ovog Lunarnog programa. I kompanije SpaceX i Boing koje za potrebe Nase razvijaju letelice za ljudske posade do Međunarodne svemirske stanice, suočene su sa tehnološkim teškoćama, a i sama Nasa kasni sa svojom kapsulom Orion koja treba da prevozi astronaute u duboki kosmos. Nasa trenutno nema letelicu ni za iskrcavanje tereta, a kamoli za prevoz ljudi. Zapravo Nasa nema ni čak skafandere za lunarna istraživanja. Ipak Bredstein tvrdii da Nasa može da odvede ljude na Mesec do kraja Trampovog drugog predsedničkog mandata - ako ga osvoji.  

Na kraju i dalje za mnoge ostaje otvoreno pitanje: da li će Amerika uspeti da ostvari ovaj poduhvat? Postoje izvesne sumnje u to, ali, s druge strane, mnogi nisu verovali ni da će Amerika uspeti da pošalje čoveka na Mesec pre pola veka, pa je ona to ipak učinila. Mnogi se slažu da je ovakva misija moguća – ukoliko se obezbedi njeno stabilno finansiranje, što opet zavisi od ukupne podrške, ne samo Kongresa, nego i čitave američke nacije. Ukoliko to uspe, Artemida će ponosno zauzeti svoje mesto u istoriji, odmah pored misije Apolo, koja je takav poduhvat ostvarila sa mnogo slabijom tehnologijom i manjim poznavanjem astronautskih letova. Samo za razliku od Apola, Artemida će – ako bude uspešna – na Mesecu otvoriti trajnu bazu za ljudsku posadu. 

ProjectArtemis
Artemis - umetnička predstava (NASA)


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...