Astronautika: misije

Izvršavajući pogrešan redosled komandi tokom sletanja na Mesec 11. aprila ove godine, robotizovani izraelski lender slupao se uradivši velikom brzinom od 3600 kilometara na sat o tlo našeg prirodnog satelita. Od udara na tlu se stvorila desetak metara duga mrlja.

051619 crash enhanced

Trag ovog udara jedanaest dana kasnije je zabeležio Nasin Lunar Reconnaissance Orbite (LRO) dok je nadletao taj deo Meseca. Sada smo u prilici da vidimo to područje pre i nakon udara. Beličast trag koji je lender napravio pomoći će istraživačima da preciznije odrede šta se zaista desilo u završnoj fazi leta malog lendera do njegovog konačnog udara u tlo.

beresheet 1
Stavite kursor na sliku

LRO je bio 90 kilometara iznad mjesta nesreće kada je snimio slike, međutim on nije uspeo da nikakav znak postojanja udarnog kratera. Moguće je da je izrovani krater premalen za rezoluciju kamere, ili je možda Beresheet jednostavno izdubio površinu udarivši o tolo pod veoma oštrim uglom. 

Tim koji istražuje uzroke pada satelita je poredio mesto udara sa udarima drugih malih letelica koje su palen na Mesec približno istom brzinom kao I mali izraelski satelit.

Beresheet dakle nije uspeo da meko sleti na Mesec, ali je uspešno doleteo do Meseca I ušao u njegovu orbitu. Izostalo je samo meko spuštanje usled greške koja sledeći put može da se izbegne. Već se govori o letelici Beresheet 2.

Iz članka: 

Raketom Falcon 9 kompanije SpaceX juče, 21. februara, je lansiran prvi izraelski svemirski brod Beresheet (hebrejski: „Na početku“) put Meseca. Za oko dva meseca, ako sve protekne u redu, taj brod treba da se spusti na našeg svemirskog suseda. To je prvi privatni Mesečev lender i takođe prvo lansiranje izraelskog broda.

 


Izraelci se slupali na Mesecu, ali sem hrpe metala nema drugih žrtava

Izraelska lunarna letelica ušla u orbitu oko Meseca

Izraelski vasionski brod napravio prvi selfi

SpaceX ispalio prvi izraelski Mesečev lender

Izraelski rover ide na Mjesec

Izraelski lender spreman za lansiranje na Mesec!


 


Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 22 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 5 dana ranije

Foto...