Astronautika: misije

Sledeće godine u leto trebalo bi da se lansira ExoMars, evropsko-ruska (ESA i Roskosmos) misija na Mars. 

Ta misija ima dva svoja dela. Prva je lansirana 2016. godine a zadatak joj je bio da se letelica Trace Gas Orbiter (TGO) postovi u orbitu oko Marsa i da na planetu isporuči lender Schhiaparelli. E Skjapareli se slupao o površinu Marsa i tako zapečatio svoj deo misije.

Drugi deo misije treba put Marsa da krene dogodine. Prvi test padobrana kojim letelica treba da se spusti na planetu, test sa male visine je bio uspešan, ali dva testa od ove godine sa velike visine su omanuli. 

Schiaparelli with parachute deployed1024x576
ESA/ATG medialab

Nije lako spustiti letelicu na Mars jer ta planeta ima relativno visoku gravitaciju, a s druge strane vrlo retku atmosferu tako da je svaki oblik kočenja i smanjivanje velike brzine kojom se letelica kreće na putu do destinacije vrlo komplikovan i rizičan. O atmosferu, bez obzira što je ona slaba letelica može da se odbije i nekontrolisano odleti u međuplanetarni prostor, ili pak može da uleti pod tupim uglom u nju i – sagori. Ako letelica kao usporivač koristi padobran, on mora da bude gigantskih dimenzije jer – atmosfera je vrlo retka na Marsu. Do sada su letelice koristile razne metode spuštanja: pomoću padobrana, pomoću padobrana i trastera, tj. potisnika, pomoću manevra „nebeskog krana“.  U zadnje vreme ta sletanja su bila uspešna, ali problem je što ona ne mogu da se kopiraju jer svaki lender ima svoju veličinu i oblik a to zahteva uvek posebne procedure za spuštanje, padobrane različitih dimenzija itd. 

Dakle, prva faza misije ExoMars 2020 je bila delimično uspešna, a sledeća faza se trenutno suočava sa problemom. Ta druga faza se sastoji od evropskog rovera nazvanog Rosalind Frnklin i ruskog lendera Kazačok (mali kazačok, po popularnoj ruskoj igri). Cela skalamerija treba da se meko spusti na planetu pomoću dva padobrana i prvi test, kako smo rekli na niskoj visini je prošao uspešno, ali test od maja ove godine sa visine od 30 kilometara je doživeo neuspeh jer su se oba padobrana poderala. 

Inženjeri su zatim promenili dizajn padobrana i 5. avgusta napravili novi test ali i tom prilikom padobrani su poderani. 

Exomars Rover 201403 orig
The ExoMars rover. Credit: ESA

Predstoje nove popravke i podešavanja padobrana. Biće organizovana i svojevrsna radionica na kojoj će učestovati i Nasini inženjeri koji imaju bogato iskustvo sa padobranima za Mars. 

Sledi još jedan test rada padobrana kasnije ove godine i inženjeri se nadaju da će početkom sledeće godine padobrani biti odobreni za upotrebu. Lender Kazačok je završen, a rover Rozalind Franklin još nije. Misija treba da krene između 25. jula i 13. avgusta 2020.

Izvor: Astronomy 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...