Astronautika: misije

spirit-2
Testiranja mogućih manevara Nasinog rovera na Marsovoj površini obuhvataju upotrebu i ovog duplo lakšeg rovera u Nasinoj Laboratoriji za mlazni pogon (JPL) u Kaliforniji. Lakši rover služi da bi se što bliže simulirao pritisak pravog rovera na Marsovo tlo, obzirom da je teža na Marsu više nego upola manja od one koja vlada na Zemlji.

Najnoviji testovi koji se i dalje sprovode ovde na Zemlji u pokušaju da se odglavi rover „Spirit" na Marsu ponovo pokazuju da će to biti izuzetno teško.

Da bi dopunio testove koji se rade u Nasinoj laboratoriji JPL u Pasadeni, tim naučnika koji se brine o zdravlju rovera uradio je detaljni model roverove pokretljivosti, kalibrisan prema rezultatima testova i merenja sa Marsa.

Kompjuterski model nam omogućava da povežemo rezultate testova koje smo sproveli u uslovima Zemljine gravitacije sa onima koje oseća rover pri Marsovoj gravitaciji," objasnio je John Callas, menadžer projekta „Spirit" i „Opportunity".

Spirit"se još početkom maja zaglavio u mekom tlu na lokaciji poznatoj pod nazivom „Troy", tokom svog petogodišnjeg boravka na Marsu, koje je po planu trebalo da traje samo tri meseca. Sve dok se ne završi konačna procena mogućnosti koje sprovodi JPL na simuliranoj poziciji Troy, roverov tim je prekinuo svaki dalji pokušaj pokretanja „Spirita".

U cilju sticanja dodatnih detaljnih procena, u septembarski raspored testiranja dodat je još jedan krug, sa zadatkom da se izbegne dovođenje roverovog centra gravitacije (težišta) direktno iznad kamena koji dodiruje, ili skoro dodiruje, roverov stomak. Dodatni testovi obuhvataju upotrebu rovera koji je mnogo lakši od onoga koji je korišćen u većem broju testiranja tokom leta. Pre nego što se tim koji komanduje „Spiritom" odluči za konačno pokretanje motora (svaki točak poseduje svoj motor), testiranja na poligonu JPL moraju da daju precizan odgovor na pitanje kakvu uopšte strategiju za odglavljivanje rovera primeniti. Očekuje se da će ti testovi i kasnije provere potrajati još najmanje nekoliko nedelja. Prema trenutnim planovima, pokretanje rovera neće početi pre oktobra.

Postupaćemo veoma pažljivo i ispitati bukvalno sve moguće opsije," obećava Callas. „Postroji vrlo realna mogućnost da 'Spirit' neće moći više da se pokrene, te želimo da damo sve od sebe i maksimalno mu pomognemo."

Tetiranja su teška i krajnje neizvesna, jer je na Zemlji nemoguće savršeno ponoviti situaciju u kojoj se trenutno 'Spirit' nalazi,"kaže John Callas. „Tamo je manja gravitacija, manje je atmosfere, i nema vlage. Kako je 'Spirit' zaglavljen ni malo ne liči na zaglavljivanje u pesku, blatu ili snegu na Zemlji. Pored toga, obzirom da je roverova brzina jednaka brzini kornjače, ne možemo da iskoristimo neki zalet. Nemožemo da vozimo napred-nazad kao na Zemlji."

Takođe, efekti peščane oluje o kojoj sam pisao prošli put, i koja je krajem avgusta prepolovila napon „Spiritovih" solarnih panela, i dalje se osećaju na nebu iznad „Spirita".

 

Sve o Marsovim roverima

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 22 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...