Astronautika: misije

Već smo pisali da je lender Insight na samom početku svoje misije upao u velik problem. Njegov osnovni zadatak bio je da specijalnom bušilicom prodre pet metara u tlo Marsa te da meri njegovu unutrašnju temperaturu i tako pruži naučnicima podatke za dalje izučavanje unutrašnje strukture susedne planete. Za taj zadatak brižljivo je izabrano mesto sletanja lendera, kako bi bušilica mogla da prodre u tlo. Ali – bušilica se zaglavila. 

PIA23376 16
Nasin orbiter Reconnaissance (Mars Reconnaissance Orbiter) je pomoću svoje moćne kamere HiRISE snimio lender InSight sa visine od 272 kilometra. Image: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona. Veća slika 

Bušilica je specijalno pravljena, u Nemačkoj, za burgijanje po Marsu, testirana je i s puno razloga se očekivalo da će misija uspešno startovati. Ali 28. februara ove godine inžinjeri su zapazili da bušilica ne radi. 

Bilo je od početka jasno da je problem velik, a mogućnost popravke neizvestan. Inženjeri su većali i zaključili da će popravka trajati vrlo dugo – ako je ona uopšte i moguća. A evo sad je, posle nekoliko meseci rešavanja problema, stigla vest da su inženjeri uspeli da pokrenu bušilicu i u tlo spuste temperaturnu sondu, što i jeste cilj misije. Oni su iskoristili lenderovu robotsku ruku kako bi njome pritisnuli bušilicu čime su povećali njeno trenje o tlo. Naime, moguće je bilo da je bušilica naišla na izuzetno čvrstu stenu -  što je manje verovatno jer je teren s velikom pažnjom biran, ili da je ona uletela u suviše meko tlo. Bušilica radi tako što je udara poseban čekić i ako je tlo peščano onda se možda oko rupe nakupila prljavština koja sprečava dalje prodiranje bušilice. Ispostavilo se da su inženjeri pronašli kako da povrate funkcije bušilice.

MarsInsightroboticarm
Testiranje bušilice naZemlji

 
  O ovoj misiji: 
 

Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 21 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 4 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 5 dana ranije

Foto...