Astronautika: misije

30. novembar. 2009.

ESA-ina Kancelarija za obrazovanje sklopila je ugovor sa „Surrey Satellite Technology Ltd." (SSTL1) iz Velike Britanije za razvoj i testiranje prve evropske studentske misije na Mesec. Lansiranje satelita očekuje se 2013-2014. godine.

SSTL je odabran kao glavni izvođač projekta Evropskog studentskog Mesečevog orbitera (ESMO). Konačni potpis na ugovor stavljen je 4. novembra 2009. godine. Misija podrazumeva lansiranje satelita u Mesečevu orbitu i obezbeđivanje šestomesečnog rada, koju uključuje mapiranje lunarne površine i proučavanje najbliže okoline.

Za razliku od klasičnih svemirskih projekata, svi podsistemi na satelitu, korisni teret i elementi zemaljske kontrole2 biće projektovani, napravljeni i kontrolisani od strane grupe univerzitetskih studenata okupljenih u ESA-inom Kooperativnom telu. Kao što je bio slučaj i sa ostalim satelitima koje je sponzorisala ESA-ina Kancelarija za obrazovanje, prvenstveni cilj ESMO je da pripremi i edukuje sledeću generaciju evropskih inženjera i naučnika koji će na taj način steći korisna znanja i iskustva primenljiva na stvarnim i zahtevnim svemirskim projektima.

Analizu izvodljivosti i preliminarne studije letilice i korisnog tereta predvodiće Kancelarija za obrazovanje, ali biće uključeni i timovi zainteresovanih studenata. U ove rane faze projekta već je uključeno preko 200 studenata iz mnogih zemalja i institucija.

Otvaranje radionice

Čim je doneta odluka da će se SSTL biti imenovan za glavnog nosioca projekta, održana je 6-8 oktobra radionica u prostorijama kompanije u Guilfordu. Ovoj važnoj prekretnici u projektu prisustvovalo je 19 predstavnika evropskih univerziteta.

Svaki univerzitetski tim, koji čine po jedan profesor i student, sumirao je svoju ulogu u ESMO, uključujući i tehnički pregled svih studentskih podsistema i njihov budući plan rada. Takođe je raspravljano i o resursima neophodnim za završetak projekta.

Tom prilikom, SSTL je objasnio svoj prilaz jeftinom svemirskom sistemskom inženjeringu i zacrtao plan razvoja ESMO. Kompanija se obavezala da će nadgledati tehnički razvoj ESMO-a, oslanjajući se na svoje bogato iskustvo u pružanju isplativih svemirskih misija svojim kupcima i programe za transfer naprednih znanja.

Sledeći korak

Sledeći veliki korak za ESMO biće Prikaz sistemskih zahteva početkom 2010. godine, kada će biti objavljen spisak univerziteta odabranih da participiraju u finalnoj fazi projekta. Time će konačno biti okončani sistemski zahtevi i dizajn sistema, i potvrđena konačna razvojna uloga svakog od predloženih univerziteta. Putem ugovornog odnosa sa univerzitetima, akademsko osoblje će postati sastavni deo razvojnog procesa, obezbeđivaće kontinuirani odlazak i dolazak studenata, kao i pružiti veću garanciju dobrog finalnog proizvoda.

ESMO će biti četvrta mala satelitska misija ESA-inog Obrazovnog satelitskog programa. Očekuje se da će kao sekundarni korisni teret ovaj satelit biti lansiran krajem 2013. ili početkom 2013. godine.

http://www.esa.int/esaMI/Education/SEMYQ2STGOF_0.html

http://www.esa.int/esaMI/Education/SEMKO03MDAF_0.html

 

1Kompanija u okviru univerziteta u Surreyu, vlasništvo EADS Astriuma. Specijalizovali su se za male kmunikacione i naučne satelite. Do sada su sa Bajkonura lansirali 5 RapidEye satelita (2008), i po jedan UK-DMC 2 i Deimos-1 satelit raketom Dnepr-1 (2009).

2 Elementi koji, iako nisu sastavni deo letilice, predstavljaju njen vitalni deo. Tipične komponente uključuju uređaje za odašiljanje i prijem signala i podataka sa satelita.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...