Astronautika: misije

O američkim, a u posljednje vrijeme i ruskim, svemirskim programima javnosti su godinama unaprijed poznati detalji. Nasuprot tome, Kinezi vješto u tajnosti čuvaju konkretne podatke o svojim letjelicama. Takva je situacija i s misterioznim Kineskim programom svemirskih postaja. Analizom povremenih sporadičnih izvješća tamošnjih nacionalnih medija te logičim tehničkim prosudbama možemo konstatirati kako nas do lansiranja prve Kineske svemirske postaje dijeli možda i manje od godinu dana!

tiangong-1 Tiangong-1 neposredno prije spajanja s Shenzhou-
Misteriozna svemirska postaja pod nazivom Tiangong-1 biti će prvi nastanjiv laboratorij mnogoljudne tehničke velesile s dalekog istoka. Konkretnih podataka o tome u javnosti nema, no vrlo se vjerojatnim čini sljedeći scenario.

Krajem godine Kina će derivatom svoje rakete-nosilice „Dugi Marš" u svemir lansirati nekoliko tona masivnu svemirsku postaju. Tehnički promatrano biti će to mala postaja, no iznimno važna karika u daljnem razvoju tamošnjeg svemirskog programa. U ovim trenutcima Kineski inženjeri i aeronautičari ubrzano rade na opremenju postaje i provjeri svih instaliranih sustava kako bi letjelica u svemiru besprijekorno odradila svoj posao. A taj se sastoji od prihvata te nekoliko spajanja i odvajanja bespilotnog broda Shenzhou 8 (kakav koriste i astronauti), kako bi se provjerili sustavi navigacije i zahtjevna misija hermetičnog spajanja letjelica u orbiti. U tu svrhu letjelica je opremljena inačicom Ruskog sustava za spajanje (APAS). Interesantno je spomenuti kako će se pri ovim eksperimentalnim letovima na Shenzhou 8 nalaziti Njemački istraživački moduli koji će se kasnije vratiti na Zemlju u povratnom modulu.

Tiangong-1 je opremljena uređajima za navigaciju, održavanje orbite, solarnim panelima te s nekoliko znanstveno-istraživačkih ali i vojnih instrumenata. Među inima tu će se svakako naći i teleskop, koji će najmanje služiti za opažanje svemirskih objekata a ponajviše za špijuniranje Zemaljskih cijeva. Dva modula, servisni modul i modul za astronaute, cilindrična oblika zapremine  svega nekoliko desetaka kubičnih metara čine osnov za daljni tijek razvoja veće svemirske postaje u narednim godinama.

tiangong-1a Kineski astronaut izlazi iz svemirskog broda Shenzhou-10, u pozadini Shenzhou-11 pristaje na Tiangong-1

Prođu li višemjesečni eksperimenti s Tiangong-1 i Shenzhou-8 prema planu, tijekom 2011. možemo očekivati i prvu posadu na postaji. Shenzhou-9 biti će prvi pilotirani svemirski brod s tročlanom posadom čiji će zadatak biti ispitati je li zaista sve u redu te koji su se nedostaci potkrali prilikom projektiranja i izrade postaje. Vrlo je vjerojatno kako će blizanac Tiangong-1 koji se na Zemlji koristi kao tehnička podrška u budućnosti postati neovisni, sastavni modul veće Kineske svemirske postaje te tamo služiti kao „sigurnosni čamac" za slučaj potrebe. Kinezi će nakon prvih nekoliko tjedana eksperimentiranja obje letjelice staviti u svojevrsnu hibernaciju. Tijekom tok perioda oni će na Zemlju slati samo osnovne telemetrijske podatke a biti će probuđeni par tjedana prije povratka Shenzhou-8 na Zemlju.

S druge strane kada prvi astronauti pristanu na kinesku svemirsku postaju oni će se tamo zadržati najviše dva tjedna. Nakon toga moguće da Tiangong-1 ostane u svemiru dovoljno dugo za naredni veliki eksperiment; Svemirska postaja u orbiti i simultano lansiranje dva pilotirana svemirska broda s tročlanim posadama. Spajanja i razdvajanja ovih letjelica u raznim kombinacijama te izmjena posada između svemirskih brodova označiti će uspješan kraj jednog razdoblja pilotiranog svemirskog programa i otvoriti novi. Veliku svemirsku postaju s redovnim izmjenama posade i let k Mjesecu. Tehnološki gledano Kinezi su potpuno sposobni i spremni za taj čin. U međuvremenu Mjesec će se istraživati novim bespilotnim letjelicama u što je uključeno i slijetanje landera i rovera na njegovu površinu, te vraćanje uzoraka Mjesečeva tla na Zemlju. U tom svjetlu na Tiangong-1 moramo gledati kao važnu kariku prije spuštanja prvih kineskih astronauta na mjesečevo tle negdje nakon 2020. godine.



Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...