Astronautika: misije

4. mart. 2010.

Još jedna stepenica je preskočena! Pre tačno nedelju dana „New Horizons" se nalazio 2,39 milijardi kilometara (15,96 AJ) od Sunca, što znači da je prešao polovinu rastojanja između Zemljog položaja na dan lansiranja u januaru 2006. i Plutonovog položaja u vreme sretanja sonda sa njim u julu 2015.

Od danas, nalazimo se u fazi prilaska Plutonovom sistemu," izjavio je glavni čovek misije Alan Stern, zaposlen u Southwest Research Institutu. „Počela je druga polovina misije"

„New Horizons" (NH) se trenutno nalazi na retko posećenoj teritoriji; on je tek peta svemirska letilica - posle „Pioneera 10 i 11" i „Voyarega 1 i 2", koja je posetila međuplanetni prostor tako daleko od Sunca. Uz to, to je prva letilica koja leti tako daleko da bi istražila neku planetu.

Dok sam ja napisao ovaj tekst, NH je preleteo skoro 15.000 km! Leteći neverovatnom brzinom od 16 kilometara u sekundi - 58.000 kilometara na sat - Nasina letilica će ipak tek za godinu dana, dakle u martu 2011. godine, preseći putanju planete Uran.

nh

Umetnička vizija posete Plutonovom sistemu. Nakon toga, Stern je obećao da će tim pokušati da sondu upravi ka sledećem cilju - jednom od tajanstvenih tela Kajperovog pojasa. Trenutno ima 4-10 kandidata.

Još:


... slika. „New Horizons" se trenutno nalazi na 14,43 AJ od Sunca (2,16 milijardi kilometara[2]) i pre tri dana je prešao polovinu rastojanja između orbita Saturna i Urana, duboko zašavši u „region ...

O New Horizons od početka do danas (20-tak prethodnih članaka)

New Horizons - Letnji radovi

Tačno je da rad oplemenjuje, ali njemu nikad kraja kada se radi o ovoj misiji - posebno preko leta, kada po rasporedu sleduje redovan godišnji servisni pregled letilice. Tačno je da rad oplemenjuje, ...

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 3 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 9 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...