Astronautika: misije

Američka vojska spremna je za lansiranje nove bespilotne svemirske letjelice X-37B. Tajni projekt sada se nalazi na završnim pripremama pred lansiranje koje je zakazano za 19. aprila raketodroma Cape Canaveral na Floridi. Kao raketa-nosač upotrijebiti će se dokazana Atlas-V.

x37b_a
Izgled letjelice Boeing X-37B

Zagonetna letjelica X-37B početkom desetljeća razvijana je kao civilno-vojni projekt između NASA i USAF, da bi 2004. godine na njezin dosije stavljena oznaka „strogo povjerljivo". O samoj letjelici može se pronaći nekoliicina uopćenih podataka a njezina prava namjena zaista ostaje pomalo misteriozna. Jasno je jedino kako USAF po prvi puta nakon 1963. godine (kada je razvijana slična letjelica Dyna-Soar) zaista namjerava posjedovati upotrebljiv svemirski avion. Konstrukcijski ova letjelica djeluje poput umanjenog modela raketoplana. Sam dizajn pomalo čudi obzirom na predstojeće „umirovljenje" NASAine koncepcije svemirskih letjelica s krilima (raketoplani).

x37b-b
Na White Knight One tijekom 2005.

Letjelica X-37B duga je 9m, s rasponom krila od 4.8m, mase 6000kg, a centralni prostor namijenjen za koristan teret dimenzija je 2.1x1.2m. U svemirskom prostoru moći će ostati punih devet mjeseci, iako će njezine misije biti znatno kraće. Postavljenje u svemir manjh vojnih satelita ili eksperimenti posebne namjene u povratnim kontejnerima biti će glavna zadaća ove letjelce. Tijekom njezinog prvog leta u orbitu neće nositi operativni teret. Svojevremeno je čak bilo planirano da se X-37B lansira iz teretnog prostora raketoplana, no od toga se odustalo zbog postroženih kriterija za kargo teret nakon katastrofe raketoplana Columbia. Projekt sada vodi DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Za mjesta slijetanja po povratku iz svemira logično su odabrane vojne baze Vandenberg i Edwards. Zbog tehničkih uvjeta složen postupak slijetanja ovog „mini-raketoplana" u cijelosti se mora povjeriti autonomnom računalnom sustavu.

Tijekom jednog od zračnih letnih testova došlo je do oštećenja letjelice prilikom slijetanja na pistu. Veliki američki raketoplani ni danas nemaju mogućnost slijetanja u autonomnom računalnom režimu a kao zanimljivost spomenimo i to da su Rusi tijekom prvog leta njihova raketoplana „Buran" cijelu misiju izveli pomoću autonomnih brodskih računala. Bilo je to prije 22 godine, 15.studenog 1988.

Linkovi

Virgin galactic

Letelica je 60% izgrađena dok je nosač letelice, nazvan White Knight Two skoro završen. Prve test vožnje će biti obavljene ovog leta. ...

Najvazniji dogadjaji 2004.

Letelica je lansirana sa eksperimentalnog aviona "White Knight" koji je takođe dizajnirao Rutan. "White Knight" je izneo "Space Ship One" na visinu od 14 km ...

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...