Astronautika: misije

Tokom ove nedelje bilo je nekoliko pokušaja sa kontrolnih punktova na Bajkonuru i u Pertu da se uspostavi kontakt sa međuplanetarnom stanicom "Fobos-Grunt" u cilju prosleđivanja komandi na podizanje njene orbite. Ni jedan od tih pokušaja međutim nije uspeo. Aparat i dalje kruži oko Zemlje orbitom visine 209,8 km x 310 km. Aparat očigledno ili nije primio komande sa Zemlje, ili ako ih je i primio, zbog tehničkih problema nije uspeo da obavi manevar i podigne visinu svoje orbite.

skywatcher-photos-stranded-phobos-grunt_2

Ako visina orbite stanice ne bude povećana, "Fobos-Grunt" može da uđe u guste slojeve atmosfere i sagori u periodu od kraja januara do prvih dana februara 2012. Podizanje orbite je od kritičnog značaja, budući da će time za nekoliko meseci, u zavisnosti od visine orbite možda čak i za nekoliko i godina biti produženo vreme kruženje stanice "Fobos-Grunt" oko Zemlje. Time će stručnjacima biti omogućeno da u zavisnosti od stanja aparata odluče šta uraditi sa njim. Pored toga, viša orbita će produžiti vreme mogućih komunikacija sa aparatom. Trenutna orbita omogućava seanse radio-veze ne duže of 8 minuta što utiče na prenos komandi i prijem podataka sa aparata.

U nameri da poboljšaju komunikacione mogućnosti, inženjeri ESA-e su instalirali tzv. "fridhorn" antene na kontrolnom punktu  Maspalomas na Kanarskim ostrvima. Kontrolni punkt u Pertu koji je prvi uspostavio kontakt sa stanicom "Fobos-Grunt" koristio je upravo "fridhorn" širokopojasnu antenu.

Ovaj uređaj smanjuje snagu prenosnih signala, jer postoji mogućnost da kompjuteri "Fobos-Grunta" "smatraju" da je aparat sada na putu prema Marsu i da snaga primljenih radio-signala treba da bude manja od one u orbiti oko Zemlje.

Pored stanica ESA-e, izvesno vreme je u lov na "Fobos-Grunt" učestovala i NASA-ina antena u Goldstounu (Kalifronija) koja se koristi za održavanje veze sa međuplanetarnim aparatima. Ova stanica međutim nije nikada uspela da uspostavi kontakt sa aparatom "Fobos-Grunt". Posle nedavnog lansiranja aparata MSL sa roverom "Kjurioziti" prema Marsu, stanica NASA-e je prestala da prati "Fobos-Grunt".

U praćenju aparata "Fobos-Grunt" učestvuje novoformirani rod ruske armije - Vazušno-kosmička odbrana (VKO) (koja je zamenila rod Kosmičke vojske).

Komandant VKO general Oleg Ostapenko je rekao da iako to nije njen zadatak, VKO prati međuplanetarnu stanicu "Fobos-Grunt".

"Mi je 'vidimo', znamo parametre njene orbite" - rekao je Ostapenko. Na pitanje kakva je sudbina stanice, general je kratko odgovorio da "svaki objekta koji se nalazi na orbiti pada".

Konačno, nevezano za nesrećnu misiju stanice "Fobos-Grunt", već za budućnost istraživanja Marsa: predstavnici NASA-e, ESA-e i "Roskosmosa" sastaće se 7. decembra u Parizu da razgovaraju o zajedničkim projektima potrage života na Crvenoj planeti u sledeće četiri godine a u svetlu velike ekonomske krize.

Za dalje čitanje:



 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...