Astronautika: misije

21. decembra 2011. u 13.16h (moskovsko vreme) sa lansirne rampe broj 1 kosmodroma Bajkonur u orbitu je lansiran transportni kosmički brod "Sajuz TMA-03M" sa 31-om posadom Medjunarodne kosmičke stanice (MKS).

soyuz_expedition_13_launch

Brodom komanduje Oleg Kononjenko ("Roskosmos"), dok su brodski inženjeri Andre Kajpers (Andre Kuipers, ESA/Holandija) i Donald Petit (Donald R. Pettit, NASA).

Devet minuta posle startovanja motora rakete-nosača "Sajuz FG", kosmički brod se odvojio od trećeg stepena i ušao u početnu orbitu sledećih parametara:

  • Minimalna visina (perigej) - 198,93km
  • Maksimalna visina (apogej) - 267,02km
  • Period jednog obilaska - 88,87 minuta
  • Nagib orbite - 51,65 stepeni.

Osnovni zadaci nove kosmičke misije su spajanje sa Medjunarodnom kosmičkom stanicom (MKS) 23. decembra u 15.22 h preko Malog istraživačkog modula br. 1 (MIM-1) "Rasvet", rad u sastavu posade MKS-30/31 koja se trenutno nalazi na stanici (Anton Škaplerov, Anatolij Ivanjišin i Daniel Burbank), nastavak solo ekspedicije MKS-31 i rad sa posadom MKS-31/32 (skupa sa Genadijem Padalkom, Sergejom Revinom i Džozefom Akabom).

Trajanje misije MKS-31 je 147 dana.

tma_03m_1_kononenko
tma_03m_2_kaupers
tma_03m_3_pettit
Komandant broda Oleg Dmitrijevič Kononjenko je poreklom Ukrajinac, rođen 1964. u Turkmeniji. 
Završio je Harkovski avijacioni institut "Žukovski", posle čega je radio u CSKB "Progres" (Samara) gde se grade rakete serije "Sajuz".
Godine 1996. postao je kosmonaut, da bi dve godine kasnije završio osnovnu obuku u Centru za pripremu kosmonauta "Gagarin" u Zvezdanom gradu.
Kononjenko je obavio jedan kosmički let na MKS 2008. u trajanju od 199 dana. 
Posle povratka na Zemlju članova posade MKS-30, Kononjenko će preuzeti komandu misijom MKS-31.
Brodski inženjer Andre Kajpers je astronuat Evropske kosmičke agencije rodjen 1958. u Amstardamu, Holandija.     
U istom gradu je završio Medicinski fakultet, potom doktorirao i proveo nekoliko godina radeći na istraživanjima vestibularnog aparata i adaptaciji astronauta uslovima kosmičkog leta.
Godine 1999. odabran je za astronauta ESA i do sada je obavio jedan kosmički let (2004.) trajanja 11 dana na MKS.
Donald Roj Petit je drugi brodski inženjer kosmičkog broda i najstariji član posade MKS-31. Rodjen je 1955. u Oregonu, gde je diplomirao hemijsko mašinstvo.
Na Univerzitetu Arizona doktorirao je u istoj oblasti, posle čega je osam godina radio kao naučni saradnik Nacionalne laboratorije Los-Alamos u Nju Meksiku.
Postao je astronaut NASA-e 1996. 
Dva puta je do sada leteo u kosmos, gde je nakupio 177 dana, uključujući dugotrajan let na MKS 2003.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...