Astronautika: misije

Žleo bih da prokomentarišem intervjuu Popovkina uz zahvalnost gospodinu "mmcc" na njegov komentar i informaciju o intervjuu.

U vezi izjave direktora "Roskosmosa" Vladimira Popovkina o kvarovima na ruskim satelitima koji se često dešavaju nad noćnom stranom južne polulopte kada sa aparatima ne postoji radio-veza mislim da je to fenomen koji treba biti podrobnije izučen pre donošenja bilo kakvih zaključaka.

Međutim, treba reći da među tim kvarovima ima i onih gde su vrlo brzo posle lansiranja zatajili stari i dobro oprobani pribori koji lete kosmosom više od 50 godina (kao na primer akumulatorske baterije, što se desilo nedavno na jednom satelitu).

"Fobos-Grunt" je međutim izgubljen zbog mnogobrojnih problema ruske kosmičke industrije. Mislim da je gledano sa aspekta menadžmenta procesa ovaj projekat rađen na način koji ne odgovara standardima razvoja kosmičkih tehnologija. Jedno od zlatnih pravila velikih projekata je da se ne mogu menjati njegove osnove. Projekat se posle detaljne analize isplanira, razvije se njegov osnovni tehničko-ekonomski koncept, plan rada od prvog do poslednjeg dana projekta, i, ako je prihvaćen kreće se u fazu projektovanja uz kontinuiranu kontrolu svakog procesa koji se moraju odvijati u skladu sa vrhunskim standardima.

Sećam se kako se direktor gradnje ruske lansirne rampe u Kuruu Barmin žalio da projekat kasni jer Evropljani traže da sve bude odrađeno prema njihovim standardima. Ako dođe do promena projekta koje se odnose na njegovu osnovu, karakter projekta se menja i on prestaje da bude originalni projekat. Sve se mora odraditi iznova, promeniti tajming i grafik radova, bez preskakanja faza projekta. A ovde su vršene izmene koje su bile neshvatljive, čas sa finskim priborima, pa sa mrežom kontole leta, pa sa kineskim satelitom. I zanimljivo je da se slično desilo sa ruskim projektima za istraživanje Meseca kada su neki od fundamentalnih ciljeva žrtvovani zarad uključenja indijske strane.
Pored toga, ovde je bilo velikih problema sa finansijskom strukturom projekta; kažu da NPO "Lavočkin" nije imao novca da plate vrhunske programere koji su trebali da razviju program upravljanja letom aparata. Poznato je da su greške koje su se prokrale u algoritmima programa upravljanja navedene kao mogući razlozi neuspeha ove misije. Konačno, smenjen je i direktor NPO "Lavočkin" Georgij Poleščuk koji je ukazivao na ove i probleme sa odsustvom visokvalifikovanih kadrova u ovoj organizaciji.

On je tog oktobra 2009. skupio hrabrosti da otvoreno kaže da KA nije spreman za lansiranje, odlučio je da se lansiranje odloži za dve godine. Bila je to najbolja moguća odluka koja ga je međutim koštala fotelje direktora NPO "Lavočkin".

Međutim, odlaganje projekta za dve godine nije dovelo ni do kakvog pozitvnog pomaka; potrošeno je mnogo više novca, a u kosmos je lansiran aparat koji nije bio spreman za misiju. Popovkin je potvrdio da se u projektu "Fobos-Grunt" radilo na brzinu, jer je posle odlaganje lansiranja 2009. između ostalog pojedinim delovima KA isticao i rok upotrebe.

Ovde se srećemo sa problemom manjka tehničke kulture i discipline i to po vertikali, jer je neshvatljivo odobriti početak strateškog projekta za koji se unapred zna da ima velike šanse na neuspeh. To je Popovkin priznao u obraćanju članovima Komiteta za nauku ruske Dume u oktobru 2011, mesec dana pre lansiranja KA "Fobos-Grunt".

Odlučeno je lansirati KA na kome se već znalo da ima dosta problema da ne bi 5 milijardi rubalja utrošenih u njegov razvoj bilo izgubljeno! Aparat je lansiran u kosmos, motor se nije aktivirao, "Fobos-Grunt" je ostao na niskoj orbiti i tih 5 milijardi rubalja koje Popovkin nije hteo da izgubi odlaganjem lansiranja izgubljeno je odmah posle odvajanja aparata od rakete-nosača, desetak minuta posle lansiranja.

Međutim, osim novca ovde je izgubljeno mnogo, mnogo više. To su standardi koji su neprihvatljivi čak i u sferi menadžmenta krajnje jednostavnih i malih projekata.

Nadam se samo da su neke pouke iz ovog i ostalih nedavnih neuspeha izvučene i da će ruska kosmonautika uspeti da povrati neosporni kredibilitet koji joj pripada.

Za to su međutim potrebne mnoge godine, astronomske sume novca, pravilna strategija dugoročnog razvoja i iznad svega - generacije vrhunskih stručnjaka.

Za kraj evo i jedne odlične fotografije Fobos Grunta:

 

French astronomer captures video of Phobos-Grunt probe

 
7.01.2012, 09:07
French astronomer Thierry Legault said on Saturday that he had captured a video of the crippled Russian probe Phobos-Grunt which is expected to fall back into Earth’s atmosphere in the middle of January. Phobos-Grunt was launched from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan on November 9, 2011.
French astronomer Thierry Legault said on Saturday that he had captured a video of the crippled Russian probe Phobos-Grunt which is expected to fall back into Earth’s atmosphere in the middle of January.Phobos-Grunt was launched from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan on November 9, 2011.

fobos-grunt-model

 

Prethodni članci o FG:


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...