Astronautika: misije

Prema podacima od 13. januara 2012. visina apogeja orbite kosmičkog aparata "Fobos-Grunt" se za 24 časa snizila za 8,3km i nalazi se na visini od 185,6km. Za to vreme, visina perigeja je pala za 5,7km i prema situaciji od 13. januara iznosi 157,8km. 

Evo kako se prema podacima "Roskosmosa" visina orbite KA "Fobos-Grunt" menjala u periodu od 11. januara. 

11. januar - 204,2km x 170,6km 
12. januar - 193,9km x 163,5km, 
13. januar - 185,6km x 157,8km

Takođe, novo prognozirano vreme pada aparata je 15. januar, 20.22h (mosk. vreme), dok je sada tačka pada u vodama Atlantskog okeana, nedaleko od južnih delova argentinske obale, kao što je obavljeno na sajtu "Roskosmosa".

fgmesto-pada

Novo prognozirano vreme i mesto pada KA porpilično se razlikuje od prvobitnog koje je objavljeno 24 časa ranije (16.12h, severno od Madagaskara).

To govori o tome koliko je teško precizno odrediti putanju kretanja aparata niskom orbitom i vreme i mesto njegovog ulaska u atmosferu i početak dezintegracije čak i u relativno kratkom vremenskom intervalu.

Kao što je poznato, dominantnu ulogu u dinamici leta kosmičkog aparata igraju visina orbite, brzina kretanja, masa aparata i njegov oblik, gustina atmosfere na visinama leta satelita i gravitaciona sila naše planete, uz vođenje računa o takozvanim gravitacionim anomalijama ("maskoni"). Pored gravitacionog polja Zemlje, gravitacione sile Sunca i Meseca se takođe uzimaju u obzir pri analizi dinamike leta aparata po niskoj orbiti. Gustina atmosfere (koja u mnogome zavisi od uticaja sunčevih aktivnosti), skupa sa brzinom leta aparata i uglom njegovog ulaska u atmosferu diktira intenzitet aerodinamičkih sila koje utiču na dinamiku aparata tokom leta kroz atmosferu i konsekventno trenutak i koordinate početka njegova dezintegracija.

Reč je o parametrima koji su krajnje promenljivi i neredvidivi. Na primer, sunčeva aktvnost koja može daramtično da "uskomeša" atmosferu i smanji visinu leta aparata do nivoa koji su drugačiji od simulacija. Zbog toga Operativna grupa, koja prati silazak KA "Fobos-Grunt" sa orbite, radi u tesnoj koordinaciji sa Institutom zemljinog magnetizma, jonosfere i rasprostiranja radio-talasa "Puškov" (IZMIRAN).

Za razliku od "Roskosmosa", nekoliko amaterskih pratioca satelita prognoziraju različita vremena i konsekventno različite koordinate ulaska KA "Fobos-Grunt" u guste slojeve atmosfere.

Na veb sajtu Celestrak je na primer, na osnovu modela programa koji je razvijen za simulacije analize orbita, prognozira da će KA ući u atmosferu 16. januara u 09.15h (po Univerzalnom vremenu UTC) iznad južne Kalifornije. SatFlare, organizacija koja objedinjuje amaterske posmatrače satelita, predviđa da će KA sagoreti iznad Mongolije, 15. januara u 19.00h (UTC), dok Airspace Corp prognozira da će se to desiti iznad Paragvaja, 15. januara, u 17.57h (UTC).

 

Prethodni članci o FG:


 

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...