Astronautika: misije

Cyprus Space Office pridružuje se timu Synergy Moon. U sklopu faze nove strategije Fast Track ("Pretjecajna traka") tima Synergy Moon, jednoga od 23 timova koji se natječe u sklopu natjecanja privatno financiranih timova za Google Lunar X PRIZE, možemo objaviti da se timu priključio Cyprus Space Office iz Nikozije na Cipru. Astronomska udruga Vidulini drugu je godinu sastani dio međunarodnog tima SYNERGY MOON i odgovorna je za provedbu zahtjevnih tehničkih tvorevina. Evo priopćenja za javnost.

auv kocka logo
Marino Tumpic Regional Express 2
nebojsa-marino-AUV-SM

Sotira Trifourki, direktorica organizacije, razvila je takav tip obrazovnoga programa koji građanstvu omogućuje da se brzo i izravno uključuje u svemirska istraživanja i pritom postupno stječu, već prema želji, motivaciji i znanju, potrebne kvalifikacije za napredovanje. Tako će kroz taj program sudionici moći sudjelovati u dizajnu i gradnji svemirskih letjelica te njihovu lansiranju i proučavanju znanstvenih podataka, što treba voditi i prema tome da Cipranin jednom poleti u svemir.

Obrazovanje za svemirsku eru jedan je od glavnih strateških ciljeva natjecanja Google Lunar X PRIZE kojemu je svrha da se djecu i odrasle nadahne da im znanost, tehnologija, strojastvo, matematika (skupina znanja poznata po kratici STEM) postanu aktivnom sastojinom života i karijera.

Jedan od programa je ciparski Science Hack Day ("Dan hakiranja znanosti"), zabavan događaj za ljude svih uzrasta i životnih dobi, koji ih potiče da surađuju u kreiranju softverskih aplikacija, robotici i raznovrsnim uređajima. Science Hack Day će se održati u travnju. Održat će se u obliku znanstvenih sajmova u školama i fakultetima na kojima će se odabrati umjetnička djela i konstrukcije među kojima najbolji trebaju završiti u ciparskoj Mjesečevoj umjetničkoj kapsuli.

"Do danas je samo nešto više od 500 ljudi putovalo u svemir. Došlo je vrijeme širenja pokreta i projekata građanina-znanstvenika kada privatne kompanije počinju razvijati kapacitete za svemirska putovanja. Znači, došlo je i vrijeme da i Cipar razvije svoje planove s kojima će se prikljčiti međunarodnoj zajednici u istraživanjima svemira. Trenutačna izravna korist od toga sudjelovanja jest nadzor nad stanjem okoliša, istraživanja na području unapređenja zdravlja i sustava prijevoza, te razvijanje tehnologije koja će nadahniti inovacije i početi stvarati radna mjesta koja mogu unaprijediti naše gospodarstvo. Mogućnosti su beskonačne", rekla je pri predstavljanju programa Cyprus Space Office Sotira Trifourki.

"Međunarodni tim Synergy Moon, koji se s još 22 tima natječe za Google Lunar X PRIZE, već je dosad stvorio dojmljiv program, kojemu je cilj da napravi robotsko vozilo, rover, koji po Mjesečevoj površini treba prevesti 500 metara te o tom događaju na Zemlju poslati fotografije, živu televizijsku sliku i znanstvene podatke. Tim razvija raketu nosač za višekratno korištenje koji rover treba dostaviti na Mjesečevu površinu, ali i turiste u Zemljinu orbitu. A povrh svega slavni padobranac Olav Zipser raketom člana tima Interorbital Systems SR145 treba biti lansiran u podorbitalni let kojim bi premašio rezultat skoka Felixa Baumgartnera iz stratosferskog balona s visine od 40.000 metara. On treba postati prvi astronaut koji bi se iz svemira na zemlju spustio freefly padobranskom tehnikom, zasebno priznatom sportu kojemu je začetnik", rekla je Sotira Trifourki u priopćenju o pridruženju Cyprus Space Officea.

Tim Synergy Moon čine komercijalne svemirske kompanije Inteplanetary Ventures i Interorbital Systems, te globalna društvena mreža Human Synergy Project te pojedinci i skupine u 15 zemalja u zajedničkom naporu da se pobijedi u natjecanju za Google Lunar X PRIZE. Iz Hrvatske u timu sudjeluje i skupina znastvenika,inženjera i tehnoloških zanesenja okupljeni oko tima Astronautika Astronomske udruge Vidulini. Synergy Moon želi svoje vozilo na Mjesec lansirati modularnim raketama tipia Neptune koje gradi američka tvrtka Interorbital Systems. Cilj je tima da pobijedi u tom natjecanju do kraja 2015. godine. Dugoročni je cilj tima koji u suradnji okuplja eklektičku skupinu znanstvenika, tehnoloških entuzijasta i umjetnika te pionira u istraživanju svemira s ljudskim posadama da se temeljitije istraži Sunčev sustav. Naše tehnološke inovacije stvaraju mogućnost orbitalnog leta s ljudskom posadom, lansiranje osobnih satelita te u krajnjem ishodu kolonizaciju Sunčeva sustava po prihvatljivoj cijeni te da, iznad svega, svemir čim prije postane dostupan svima.

Google Lunar X PRIZE je međunarodno tehnološko natjecanje za nagradni fond od 30 milijuna dolara koju sponzorira Google. Glavnu nagradu će osvojiti onaj privatno financirani tim koji na Mjesečevu površinu spusti robotsko vozilo i ono po njegovoj površini prevali najmanje 500 metara i o svojoj aktivnosti na Zemlju pošalje vjerodostojne dokaze i znastvene podatke.

Natjecanje organizira Zaklada X PRIZE, neprofitna američka organizacija koja oblikuje i provodi javna natjecanja s ciljem da ohrabri takav tehnološki napredak od kojega bi čovječanstvo imalo dobrobit. U najpoznatijem natjecanju Zaklade X PRIZE u jesen 2004. godine svemirskim brodom SpaceShip One pobijedila je u natjecanju za Ansari X PRIZE tvrtka Scaled Composites. Na temelju te konstrukcije grade se svemirski brodovi za turistička podorbitalna putovanja tvrtke Virgin Galactic.


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 4 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 9 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 15 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...